Ortadoğu silah stokluyor

Silah satıcısı ülkeler, son beş yılda rekor satışlar gerçekleştirdi. En fazla silah satan ülkelerin başında ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya gelirken, Ortadoğu ise silah stoklayan coğrafya oldu.

Haberler 21.02.2017 - 08:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Büyük devletler silah satnda, yoksul ülkeler ise silah alnda rekor krd. 2012 - 2016 yllar arasnda silah ticaretinin hacmi bir önceki be yllk döneme kyasla yüzde 8.4 orannda artt. Stockholm Bar Aratrmalar Enstitüsü Siprinin açklad rapora göre, 2016 ylnda Souk Sava sonrasnn en yüksek hacmine ulald.

BÜYÜKLER SATIYOR YOKSULLAR ALIYOR

Dünyann en büyük silah ihracatçlar srasyla ABD, Rusya, çin, Fransa ve Almanya. Silah satlarnn yüzde 74ü bu be ülke tarafndan yaplyor. En fazla silah satn alanlarn banda ise Asya ve Ortadou ülkeleri geliyor. Bir yl önce yaynlanan SIPRI raporunda son yllarda düme eilimine giren silah ticaretinin yeniden hissedilir ekilde arttna iaret edilmiti.

SLAH TCARETNDE ABDNN PAYI YÜZDE 33

ABDnin küresel silah ticaretindeki pay yüzde 33ü buluyor. ABDnin silah satlar 2012 - 2016 yllar arasnda bir önceki be yllk döneme göre, yüzde 21 orannda artt. Dünyann en az 100 ülkesine Amerikan mal silah satlyor. Sipri uzmanlarndan Aude Fleurant, ABDnin ürettii silahlarn yaklak yarsnn Ortadou ülkelerine satldn söyledi.

KNC SIRADA RUSYA GELYOR

Rusyann silah sat pastasndaki pay yüzde 23 dolaynda. çin son be ylda silah satlarn yüzde 74 orannda arttrd. çin dünya piyasasndaki yüzde 6.3lük payyla en fazla silah satan üçüncü ülke durumuna geldi. Fransann pay yüzde 6, Almanyann toplam silah ihracatndaki pay ise yüzde 5.6 olarak belirlendi.

ALAN ASYA VE ORTODOULU

Hindistann silah almlar son be ylda yüzde 43 orannda artt. Asya ve Okyanusya ülkeleri silah almlarn yüzde 7.7 orannda arttrarak küresel ithalattaki payn yüzde 43e çkard. Sipri uzmanlarndan Siemon Wezeman, bölgesel kontrol mekanizmasnn bulunmad Asya ülkelerinin silah mevcudunun hzla arttn söyledi.

Ortadou ülkelerinin silah almlar be ylda yüzde 86 orannda artarak toplam silah ticaretindeki paylar yüzde 29a çkt. Dünyann en fazla silah ithal eden ikinci ülkesi Suudi Arabistan silah almlarn yüzde 212 orannda arttrd. Katarn silah ithalat be yllk dönemde yüzde 245 orannda artt. Birleik Arap Emirlikleri, çin, Cezayir ve Türkiye en fazla silah satn alan ülkeler arasnda yer alyor. Sipri raporunda, Afrika ktasnn en fazla silah ithal eden ülkelerinin ise Nijerya, Sudan ve Etiyopya olduu belirtiliyor.

Ana Sayfaya Git