Ortadoğu'da büyük fitne!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yeniden başbakanlık koltuğuna oturması halinde işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini "İsrail'e ilhak" etme planını ABD yönetimi ile koordineli şekilde yapacağını açıkladı.

Haberler 09.04.2019 - 12:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srailin Kanal12 televizyonuna yapt açklamada Netanyahu, Bat eriadaki Yahudi yerleim birimlerinin aamal ve ABD ile koordineli ekilde ilhak edileceini söyledi.

Netanyahu, unlar kaydetti:

Yahudi yerleim birimlerinin korunmas aamasndan büyük ina aamasna geçmitik. imdi ise Yahudi yerleim birimlerine srail egemenliini tatbik etme aamasna geçeceiz. Ben bunu aamal ekilde ve ABDnin onayyla yapmay tercih ediyorum. Dolaysyla Bat eriadaki Yahudi yerleim birimlerinin ilhak ABD ile koordineli bir ekilde yaplacak.

Tek bir Yahudi yerleimcinin dahi Bat eriadan çkarlmayacan yineleyen Netanyahu, Filistinliler ile gerçek ve sorumlu bir bar tesis edeceim. Ancak bunu güçle yapacam, taviz vererek ve kafa sallayarak deil. ifadelerini kulland.

ABD Bakan Donald Trump ile Yahudi yerleim birimleri meselesini konutuunu ve bu görümede söz konusu yerleim birimleri üzerinde srail egemenliinin tatbikinin kaçnlmaz olduunu söylediini aktaran Netanyahu, öyle devam etti:

Öncelikle ben Bat eriay ilhak edeceim demedim. Ben Yahuda ve Samaradaki (Talmudik Bat eria) Yahudi yerleim birimleri ve Yahudi topluluklar üzerinde srail egemenliini tatbik edeceim ya da ilhak edeceim dedim. Bunun için de ABDnin yardmn istiyorum. ABDnin Golan Tepeleri üzerindeki srail egemenliini tanmas iki ylm ald. Trumpa Golan tan lütfen dedim.

BAZI ARAP LDERLERE BU KONUYU GÖRÜTÜÜMÜ SÖYLEYEBLRM

Baz Arap liderlerle de Yahudi yerleim birimlerini ilhak meselesini konutuunu dile getiren Netanyahu, Baz Arap liderlere bu konuyu görütüümü söyleyebilirim. Onlar da bizim topraa olan ballmz anlyorlar. dedi. Netanyahu bu konuda daha fazla ayrnt vermekten ise kaçnd.

srail Babakan Netanyahu cumartesi günü yapt açklamada, yeniden babakanlk koltuuna oturmas halinde igal altndaki Bat eriada yer alan yasa d Yahudi yerleim birimlerini sraile ilhak etmeyi planladn söylemiti.

Ülkede yarn yaplacak erken seçimin kaderini belirleyecek sa seçmene yönelik mesajlar veren Netanyahu, Bamsz bir Filistin devleti srailin varl için bir tehdittir. Kudüsü bölmeyeceim, Yahudi yerleim birimlerini de boaltmayacam. demiti.

srail ile Filistin arasndaki bar görümeleri, srailin 1967 snrlarn, zorunlu göçe maruz braklan Filistinlilerin geri dönü hakkn ve yasa Yahudi yerleim birimleri inasna son vermeyi kabul etmemesi nedeniyle Nisan 2014te durmu ve bütün çabalara ramen yeniden balatlamamt.

srailin 1967deki savan ardndan igal ettii Bat eriada yaklak 250 yasa d Yahudi yerleim birimi bulunuyor. Bu yerleim birimlerinde 400 binden fazla Yahudi yerleimci yayor.

Uluslararas hukuka göre, igal altndaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleim birimleri yasa d kabul ediliyor.

Ana Sayfaya Git