Ortadoğu'daki ateş körüklendi

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, ABD'nin Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlediği hava saldırısıyla öldürüldü. Bağdat Havaalanı'nda düzenlenen saldırıda Süleymani ile birlikte Irak'taki Şii milis grubu Haşdi Şabi'nin komutan yardımcılarından Mehdi El Mühendis, protokol görevlisi Muhammed Rıza dahil 7 kişinin öldüğü belirtildi.

Haberler 04.01.2020 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yerel kaynaklardan alnan bilgiye göre El Mühendisin Badat Havaalanna Kasm Süleymaniyi karlamak için geldii ve saldrnn Süleymaniyi tayan konvoyun hareketinden hemen sonra gerçekletiini bildirdi.

ABD Savunma Bakanl, Süleymaninin ölümünü resmi internet sitesinden yaplan açklama ile duyurdu. Açklamada, ABD ordusu, Bakann talimat ile, ABD tarafndan yabanc terör örgütü olarak tannan ran Devrim Muhafzlar Ordusu Kudüs Gücü Komutan Kasm Süleymaniyi öldürerek ABD personelini korumak için kararl ve savunma amaçl bir adm atmtr ifadeleri kullanld.

Açklamada ayrca, Kasm Süleymani ve Kudüs Gücünün yüzlerce Amerikal ve koalisyon askerlerinin öldürülmesinden sorumlu olduu belirtilerek, General Süleymani aktif olarak Irak ve bölgedeki Amerikan diplomat ve askerlerine yönelik saldr plan yapyordu. Irak ve Amerikan vatandalarnn ölmesine ve yaralanmasna yol açan 27 Aralktaki saldr dahil son birkaç ay boyunca Iraktaki koalisyon üslerine düzenlenen saldrlar organize ediyordu. General Süleymani, bu hafta ABDnin Badattaki Büyükelçiliine yönelik saldrlar da onaylamt. Bu saldr rann gelecekteki saldrlarn caydrma amacyla düzenlendi. ABD, dünyadaki vatandalarmz ve menfaatlerimizi korumak için gerekli tüm admlar atacaktr denildi.

ran Mehr Haber Ajansnda yer alan habere göre, ran Devrim Muhafzlar Komutanl tarafndan yaplan yazl açklamada General Kasm Süleymaninin ölümü doruland.

Hadi abi örgütünden yaplan açklamada ise Komutan Yardmcs El Mühendis ve General Süleymaninin ölümünden dümanlar olan ABD ve srailin sorumlu olduu ifade edildi. Öte yandan Gereral Kasm Süleymaninin öldürüldesi bir ksm Irakl tarafndan sevinçle karland. Irakta 1 Ekimden beri reform yaplmas için gösteriler yapan gruplardan bazlar, Tahrir Meydannda Irak bayra ile sevinç gösterisi düzenledi.

RANDAN AçIKLAMA: NTKAMIMIZ AIR OLACAK

ran Dini Lideri Ayetullah Hamaney, ABD Ordusu tarafndan öldürülen Kasm Süleymaninin intikamnn ar olacan söyledi.

Hamaney, ran Devrim Muhafzlar Kudüs Gücü Komutan Tümgeneral Kasm Süleymaninin Irakn bakenti Badatta öldürülmesinin ardndan bir mesaj yaynlad. Tümgeneral Kasm Süleymani ve Hadi abi Komutan Yardmcs Mehdi El Mühendisin intikamnn alnacan belirten Hamaney mesajnda, ehit Süleymani, direniin uluslararas simasdr. Direnii sevenler onun kann yerde brakmayacak. Dostlar ve dümanlar bilsin ki fedakar ve aziz General Süleymaninin olmay bizim için acdr. Fakat nihai zafere ulamak için verilen mücadele, katiller ve canileri daha çok üzecektir dedi.

ran Dileri Bakan Cevad Zarif ise twitter hesabndan yapt açklamada, ABDnin eylemini uluslararas terörizm olarak niteleyerek, Kasm Süleymaninin DEA, El Kaide ve Al Nusra gibi bölgedeki terör örgütleri ile mücadelenin en etkin güçlerinden biri olduunu belirtti. Zarif, mesajnda Süleymaniye suikasti çok tehlikeli ve aptalca olarak yorumlayan ran Dileri Bakan, ABD haydutça maceraclnn tüm sonuçlarndan sorumlu tutulacaktr ifadesini kulland.

3 GÜN ULUSAL YAS LAN EDLD

ran Devrim Muhafzlar eski komutan Muhsin Rzai de twitter hesabndan paylat mesajnda, Kasm Süleymani ehit kardelerine katld, ancak ABDden ac bir intikam alacaz dedi.

Süleymaninin ölümü nedeniyle randa 3 gün ulusal yas ilan edildi.

YÜZÜÜNÜN OLDUU FOTORAF PAYLAILDI

ran Devrim Muhafzlar Kudüs Gücü Komutan Kasm Süleymani ile ii Hadi abi örgütü yöneticilerinden Ebu Mehdi el-Mühendisin öldürüldüü hava saldrsnda, sosyal medyada paylalan fotorafta, Süleymaninin parçalanm cesedinden geriye kalan eli ve parmandaki yüzüü görüldü.

Ana Sayfaya Git