Oxford'un geliştirdiği aşının klinik denemeleri başladı

İngiltere'de Oxford Üniversitesinin İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca iş birliğinde geliştirdiği potansiyel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının üçüncü aşama klinik denemelerine ABD'de başlandığı bildirildi.

Haberler 03.09.2020 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Clinical Trials Arena internet sitesinde yer alan habere göre, ngilterede Oxford Üniversitesinin ngiliz-sveç ilaç irketi AstraZeneca i birliinde gelitirdii AZD1222 adl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) a aday 18 ya üstü 30 bin denek üzerinde test edilecek.

ABD Biyomedikal leri Gelitirme daresi (BARDA) ve Ulusal Alerji ve Bulac Hastalklar Enstitüsünün (NIAID) desteiyle gerçekletirilen deneme, a adaynn güvenlik, etkinlik ve baklk etkisini kitlesel ölçekte snamay hedefliyor.

nsanlarda basit souk algnlna yol açan bir adenovirüsün zayflatlm ve kendini çoaltamayan versiyonunu içeren a aday, Kovid-19un insan hücrelerine tutunmasn salayan çivi proteininin yapay ekilde ifade kazanmasn ve vücudun buna kar koruyucu antikorlar üreterek gerçek virüse baklk kazanmasn amaçlyor.

A adaynn birinci ve ikinci aama klinik denemeleri ngiltere ve Güney Afrikada yürütülmü, Brezilyada 5 bin denein katld üçüncü aama klinik denemelere balanmt.

Klinik denemeler 3 aamada yaplyor

Bir ann yaygn olarak kullanlabilmesi için 3 aamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.

Klinik denemelerin ilk aamasnda, az saydaki gönüllü salkl denek üzerinde ann güvenli olup olmad ve olas yan etkileri aratrlyor. kinci aamada, güvenilirlii dorulanan ann etkinlii 100den fazla denek üzerinde test ediliyor. Üçüncü ve son aamada ise ayn ilem, binlerce denekle tekrarlanyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yllar alabiliyor.

33 a aday, klinik deneme aamasnda

Dünya Salk Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 28 Austos itibaryla dünya genelinde Kovid-19a kar 33 a aday klinik deneme, 143 a aday ise klinik öncesi deerlendirme aamasnda bulunuyor.

çinde ortaya çkan Kovid-19, 200den fazla ülke ve bölgeye yaylarak salgna dönütü. Dünya genelinde vaka says 26 milyona yaklarken, 861 binden fazla kii hayatn kaybetti.

Ana Sayfaya Git