Pakistan Hindistan sınırında Hint askerleri ateş açtı: 2 ölü

Cammu Keşmir Kontrol Hattı'nda Hint askerlerinin ateş açması sonucu iki sivil hayatını kaybetti, bir sivil yaralandı.

Haberler 20.08.2019 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pakistan ve Hindistan arasndaki Cammu Kemir Kontrol Hattnda Hint askerlerinin ate açmas sonucu iki sivil hayatn kaybetti, bir sivil yaraland.

Pakistan Dileri Bakanlndan yaplan açklamada, snr köyleri Hot Spring ve çirikotta Hint askerlerinin ate açmas sonucu iki sivilin yaamn yitirdii, bir kiinin yaraland kaydedildi.

Açklamada, bakanla çarlan Hint diplomata, bölgesel bara tehdit oluturan atekes ihlali nedeniyle Hindistann bu tavrnn protesto edildii belirtildi.

Bölgedeki gerilim sürüyor

Hindistann, yarm asrdan uzun süredir Cammu Kemire özel statü tanyan anayasa maddesini iptalinin ardndan bölgenin içinde bulunduu durum ve geleceiyle ilgili gerilim sürüyor.

Bölgeye özel statü tanyan maddenin iptal edildii günden bu yana Cammu Kemirde youn güvenlik önlemleri, kstlamalarn esnetilmesine ramen devam ediyor.

Cammu Kemirin özel statüsü kaldrld

Hindistan, Cammu Kemire ayrcalk tanyan anayasann 370inci maddesini 5 Austosta iptal ederek bölgenin özel statülü yapsn ortadan kaldrd.

Hindistanda Cammu Kemiri iki birlik toprana ayran Cammu ve Kemirin Yeniden Yaplandrlmas Teklifi, önce federal parlamentonun üst kanad Rajya Sabhada (Eyaletler Meclisi), daha sonra da federal parlamentonun alt kanad Lok Sabhada (Halk Meclisi) kabul edildi.

Alnan kararda, bölge, Cammu ve Kemir Birlik Topra ile Ladakh Birlik Topra eklinde yeniden düzenlendi. Karara göre, Cammu Kemir bölgesinde snrl yetkilere sahip yerel bir meclis bulunacak ancak Ladakhta meclis olmayacak.

Cammu Kemirin bundan böyle dier Hint vatandalarna uygulanan yasalarla yönetilmesi bekleniyor. Bölgenin kendi anayasasna sahip olmak, savunma, iletiim ve d ilikiler dndaki tüm meselelerde karar almak gibi birçok ayrcal sona ermi oldu.

Hindistan hükümetinin, kontrol ettii bölgeyi Hindistann geri kalanna kalc olarak dahil etme düüncesiyle bu karar ald savunuluyor.

Ana Sayfaya Git