"Pandemide çocuklar da ruhsal olarak çok yıprandı"

Pandemiden çocukların da fazlasıyla etkilendiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Elif Erol, "Temel sorun çocukların kovid-19 korkusundan ziyade eğitime endekslenmiş, sıkıştırılmış hayatlarında alamadıkları nefes" dedi.

Haberler 23.03.2021 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Ör. Üyesi Elif Erol, Ebeveynlerin bazlar kontrol edemedikleri d dünyadaki hakimiyetlerini, çocuklar üzerindeki kontroller ile salamaya çalyorlar. üphesiz bunu istemeden ve zarar verebildiklerini alglamadan yapyorlar. çocuklarnn pandemide kaybolan sosyal yaamlarn ve dier geliim alan becerilerini, akademik baarya tutunarak dengelemeye çalyorlar diye konutu.

RUHSAL HUZUR YOKSA BLSEL ÖRENME SEKTEYE URAR

Salk olmadan eitimden bahsedebilmekte mümkün deil diyen Dr. Ör. Üyesi Elif Erol, Salk, Dünya Salk Örgütü tarafndan ruhsal ve bedensel olarak tam bir iyilik hali olarak tanmlanr. Bedensel olarak belki bir sorunlar yok çocuklarn ama ruhsal olarak onlarda en az bizler kadar hrpalanmaktadrlar. Birçok bilimsel yayn, ruhsal olarak huzurlu olunamayan bir ortamda bilisel örenmenin sekteye urayabileceini ortaya koymutur. Yani bir çocuun kayglar, korkular, öfkesi yüksekse, okuduunu anlamama, örenmeye isteksizlik, dikkat ve konsantrasyon bozukluklar gibi örenme sorunlar gösterebilir. Bu açdan düünüldüünde ebeveynlerin mevcut tutumlarn deerlendirmeleri ve gerekli esneklii göstermelerinde çocuklar ve ilikileri açsndan saysz faydalar vardr ifadelerini kulland.

çOCUKLARI HASTALIK KORKUSU SARDI

Eitim basksnn dndaki bir dier önemli konunun da çocuklarda hastalk korkusu olduunun altn çizen Dr. Ör. Üyesi Elif Erol, unlar söyledi:

çocuklarda oluan bu korku aslnda ebeveynlerine ait. Pek çok çocuk ebeveynlerinin hastalk korkusunu ikame alyor. Snrl zamanda dar çktklarnda maskesini takmayanlar uyaran, bir yere dokunmaya çekinen, yatlarna dahi yaklamak istemeyen bu tür çocuklar genellikle 10- 12 ya altndan oluuyor; yani tek bana bir sosyal ortama sahip olamayan, aileleriyle birlikte sosyalleebilen çocuklardan. Dolaysyla onlar, ebeveynlerinin duygularn bazen taklit ediyorlar. Bazen de içselletirerek kendi duygular gibi alglyor ve ebeveynleri gibi onlarda korkuyorlar. Bu çocuklara yaklamda da düünülmesi gereken temel konu, ebeveynin kendisinin kovid-19 ilikisi olmal. çocuklar kendi ruhsallklar yeterince oluana kadar ve tehlikeli ortamlarda, ebeveynlerinin ruhsallklarn ödünç alrlar. Bir ebeveynin bu balamda çocuuna neyi ödünç verdiini düünmesi, anlamlandrmas ona yardmc olmas için çou zaman yeterli ve gerekli bir kouldur.

çOCUKLARDAN ÖNCE ALELER KENDLERN Y HSSETMEL

Bu sürecinde geçici olduunu belirten Dr. Ör. Üyesi Elif Erol sözlerini öyle tamamlad:

Pandemi de çocuklarmzn daha iyi hissetmelerine yardmc olmak için önce kendimizin iyi hissetmesine destek olmalyz. Hangi yöntem bize iyi gelirse onu bulmal ve ba ucumuza koymalyz, bir iki kere deil, her defasnda ona bavurmalyz: Kitap, müzik, resim, sinema, yürüyü, yazmak, okumak, dinlemek, zplamak, meditasyon, terapi, spor, yoga, eitim, dans gibi.

Ana Sayfaya Git