Paşinyan detayını Putin açıkladı: İntihar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ’a ilişkin anlaşmayı reddetmesi halinde bunun ‘intihar’ olacağını bildirdi.

Haberler 19.11.2020 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Putin, Rossiya devlet televizyonuna yapt açklamada, Dalk Karaba konusunda Azerbaycan ile Ermenistan arasnda varlan anlama sayesinde kan dökülmesinin durdurduunu belirtti.

Dalk Karaba Ermenistan dahil kimsenin tanmadn hatrlatan Putin, Karaban nihai statüsü belirlenmedi. Bugün var olan statükonun devam etmesi konusunda anlatk. Bundan sonra ne olacana gelecekteki liderler, gelecekte bu süreçte yer alacaklar karar verecek. diye konutu.

Putin, Azerbaycan ile Ermenistan arasnda normal yaama dönülmesi, özellikle çatma bölgesinde insanlar arasndaki ilikilerin yeniden tesis edilmesi için koullarn yaratlmas halinde Dalk Karaban statüsünün belirlenmesi için de koullarn yaratlm olacan ifade etti.

PANYAN SAVAA DEVAM ETMEK STED

Karabada 5 ardndan da 2 rayonun Azerbaycana verilmesi konusunun geçmite sürekli dile getirildiini anlatan Putin, Rusyann 2013te Karaba meselesine barçl çözümünü balatacak koullar ortaya koyduunu aktard.

Bu esnada uann Azerbaycana verilmesi konusunun hiçbir zaman dile getirilmediini kaydeden Putin, ua meselesinin bu çatmalarda gündeme geldiine iaret etti.

Azerbaycan ordusunun Karaban güneyinin bir parçasn kontrolünü salad 19-20 Ekimde Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyev ve Ermenistan Babakan Nikol Painyan ile telefonda görütüünü dile getiren Putin, Aliyevi çatmalarn durdurulmas için ikna ettim. Onun tek art, mültecilerin ua dahil bu yerlere dönmesi idi. Ermenistan taraf bunu kabul etmediini bildirdi. Painyan, burada Ermenistan ve Karaban çkarlar için tehdit gördüünü dile getirdi. Bunu hala anlam deilim. Painyan savamaya devam edeceini söyledi. fadelerini kulland.

AZERBAYCAN KEND MÜTTEFKN KENDS SEçER

Türkiyenin Dalk Karabadaki rolü ile ilgili de deerlendirmelerde bulunan Putin, Türkiye, her zaman Azerbaycan tek tarafl olarak destekledi. Bu, Sovyetler Birliinin dalmasnn jeopolitik sonuçlar. Biz bu konuda hep genel konuuyoruz. Ama aslnda genel bir konu deil. Azerbaycan, bamsz, egemen bir ülke. Azerbaycan, kendisine uygun müttefikleri seçme hakkna sahip. Hiç kimse Azerbaycan bu konuda engelleyemez. diye konutu.

Ermenistann bile sözde Dalk Karaban bamszln tanmadna dikkat çeken Putin, Azerbaycan, uluslararas hukuk açsndan kendisine ait topraklar geri alyordu. Bu balamda, Azerbaycan kendisi için herhangi bir ülkeyi müttefik seçme hakkna sahipti. dedi.

Türkiyenin Dalk Karaba meselesi ile ilgili olarak Avrupa Güvenlik ve birlii Tekilat (AGT) Minsk Grubu üyelii yaptn hatrlatan Putin, Türkiyenin eylemleri çeitli ekilde deerlendirilebilir, ancak Türkiyeyi uluslararas hukukun ihlal edilmesi konusunda suçlamak zor. ifadelerini kulland.

Azerbaycann talebi üzerine, Türkiyenin atekesin salanmasyla ilgili kontrol mekanizmas ve merkezi oluturma konusunda anlatklarn bildiren Vladimir Putin, Türkiye ile Suriye dahil Orta Douda da etkileim içinde i birlii yaptklarn hatrlatt. Putin, Bu merkez kesinlikle Azerbaycann topraklarnda konulandrlacak. Azerbaycan, yer konusunda karar verme hakkna sahip. dedi.

Rus lider Putin, Türkiye ile Rusyann farkl konularda farkl pozisyonlara sahip olabileceini de belirterek, Pozisyonlarmz bazen tam zt olabiliyor. Ancak diplomasi sanatnn amac da uzlamaya varmaktr. Uzlaya da sayg temelinde varlabiliyor. deerlendirmesinde bulundu.

ERMENSTANIN ANLAMAYA UYMAMASI NTHAR OLUR

Ermenistann Dalk Karaban bamszln tanmadn hatrlatan Putin, bunun uluslararas hukuka göre, bu bölgenin Azerbaycana ait olduu anlamna geldiini vurgulad. Putin, bu yüzden Kolektif Güvenlik Antlamas Örgütü Anlamasnn sadece üyelerine yönelik karlkl yardm içerdiini ve bu yüzden çatmalara dahil olmadklarn ifade etti.

Putin, Ermenistanda iktidara gelebilecek yeni bir yönetimin Karaba ile ilgili anlamay kabul etmemesi halinde ne olaca sorusuna, Bu intihar olur. Painyan, kendisi için zor da olsa, gerçek tabloyu, durumu anlatt. Ortak bildirinin imzaland zaman bu durumu böyle idi ve bugün de böyledir. Anlamalara uymak ya da uymamak karar taraflara aittir. Ancak, bu büyük bir hata olur. Bunun olmayacan umuyorum. yantn verdi.

Ana Sayfaya Git