PKK, IKBY'nin turizmine darbe vuruyor

Irak'ın orta ve güney kesiminden gelen yerli turistler, PKK'nın, IKBY'nin dağlık bölgelerindeki varlığından dolayı seyahat edemiyor.

Haberler 06.07.2018 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKnn Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin dalk alanlarndaki varl bölgede turistik faaliyetler gerçekletirilmesine engel oluyor.

IKBYnin Duhok vilayetine bal Akre lçesi Kaymakam Mazn Muhammed Said, yerel medyaya yapt açklamada, hem bölge halk hem de Irakn çeitli kentlerinden gelen turistlerin, PKKnn ilçenin dalk ve turistik bölgelerindeki askeri kamplar nedeniyle seyahat edemediini söyledi.

Kaymakam Said, özellikle bol suyun ve sk aaçlarn olduu köylere kimsenin gidemediini, Akre ilçesinin dalk ve turistik bölgelerinin yaklak yüzde 40nn terör örgütünün elinde olduunu belirtti.

Örgüt kamplarnn köy merkezine yakn bölgelerde kurulmas nedeniyle köylülerin tarmla da uraamadn, sivil yaamn uzun yllardr sona erdiini dile getiren Said, bu yüzden IKBY hükümetinin de söz konusu bölgelere hizmet götüremediini kaydetti.

Irakllar her yl hava scaklklarnn orta ve güney kesimlerde 50 dereceye ulat aylarda serinlemek amacyla ülkenin kuzeyindeki dalk bölgelere akn ediyor. Bu dönemde IKBYnin Duhok, Süleymaniye ve Erbil kentlerine özellikle Badat ve Basradan olmak üzere birçok kentten çok sayda yerli turist geliyor.

- PKK, dalk bölgelerdeki 515 köyü elinde tutuyor

PKK, 1990 yllndan bu yana IKBYnin Duhok vilayeti bata olmak üzere Erbil ve Süleymaniye kentlerinde 515 köyü elinde tutuyor.

Örgüt söz konusu köylerin çounu eski IKBY Bakan Mesut Barzani liderliindeki Kürdistan Demokrat Partisi ve eski Irak Cumhurbakan Celal Talabani liderliindeki Kürdistan Yurtseverler Birlii (KYB) arasnda 1990l yllarda çkan çatmalar frsat bilerek ele geçirmiti.

KDP, 16 Aralk 2015te yaynlad açklamada, Duhok vilayetinde 304, Erbilde 177 ve Süleymaniyede ise 34 olmak üzere toplam 515 köyün PKKnn igalinde olduunu belirtmiti.

Ana Sayfaya Git