PKK'nın koridor projesinin belkemiği: Münbiç

YPG/PKK, Suriye'de konumu ve ekonomisi itibariyle stratejik bir ilçe olan Münbiç'te kendi düzenini kurmak için birçok yönteme başvurdu. Örgüt, ilçeyi doğrudan Kandil'den gelen elebaşlarıyla yönetti.

Haberler 21.06.2018 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AAnn derledii bilgilere göre, Halepin dousundaki Münbiç ilçesi, Frat Nehrine 35, Türkiye snrna 40 kilometre uzaklkta yer alyor.

Halepin en büyük ilçesi olan Münbiç, Deyrizor ve Rakkadan gelen, bölgedeki önemli birçok ehri birbirine balayan otoyollarn kesiim noktasnda yer alyor.

lçe genelinde airet yaps güçlü olsa da merkezde youn biçimde ehirli ve eitimli kesim barnyor.

Münbiç, sahip olduu doal kaynaklar, üretim ve depolama tesisleriyle Rakkadan Halepe kadar uzanan bölgedeki ticaretin merkezi olmas gibi nedenlerle ekonomik açdan da önem arz ediyor.

Bölgenin elektrik ve su ihtiyac halen Münbiçin kaynaklaryla salansa da ilçedeki sanayi ve tarm faaliyetleri iç sava öncesine göre oldukça zayflam durumda.

lçenin iç savata nispeten ykm yaamam nadir yerleimler arasnda olmas, Münbiçin dier kentlerden göç almasna da neden oluyor.

2011de balayan halk ayaklanmas öncesinde ilçe merkezindeki nüfus yaklak 200 binken krsal ile Münbiç ilçesi toplamda 500 bin nüfusa sahipti.

ç sava boyunca ald göç neticesinde, 2017 itibaryla ilçe nüfusun 600 bine ulat tahmin ediliyor.

Nüfusun yüzde 90 civarnda Arap olduu, bunu Kürt, Türkmen ve çerkezlerin izledii biliniyor.

- YPG/PKK için önemi ve igal düzeni

Münbiçte siviller, halk ayaklanmalarna olaylarn balamasndan ksa süre sonra katlm, 17 Temmuz 2012de ilçe, muhaliflerin kontrolüne girmiti.

Ancak terör örgütü DEAn Ocak 2014te Münbiçe girmesi, YPG/PKKnn ABD desteini arkasna alarak ilçeyi igale hazrlanmasna yol açmt.

12 Austos 2016da Münbiçi igal eden YPG/PKK, ilçenin çevresine 20 kilometre uzunluunda hendekler kazd.

lçe, Kamly Halepe balamas, bölgede silah bakm ve onarmna olanak veren çok sayda sanayi tesisinin bulunmas, Frat Nehrinin dou ve batsn kontrol etmesi gibi sebeplerle, terör örgütü YPG/PKK için vazgeçilmez nitelik tayor.

Bu nedenle YPG/PKK, ilçedeki igal düzenini oturtma amacyla bölgedeki Arap airetleri ve halk göçe zorlayarak etnik temizlie giriti.

Halk ideolojik beyin ykamaya tabi tutan örgüt, gençleri zorla silah altna ald. Örgüt, Zeytin Dal Harekatnn balamasnn ardndan halk, Türkiye aleyhinde eylem yapmaya zorlad.

Katlmak istemeyenlere ate açan örgüt, 25 sivilin ölümüne neden oldu.

- Gerçek güç Türkiye kökenli PKK elebalar

YPG/PKK, Münbiçi, ele geçirmesinin ardndan, sözde özerk bölge ilan etti.

lçenin idaresini sivillerde gibi göstermeyi amaçlayan örgüt, sözde Demokratik Yönetim Konseyi kurdu ve bu yap içinde d ilikiler, salk, kültür ve belediye hizmetleri gibi alanlarn da olduu 13 ayr komite oluturdu.

Örgüt, Münbiçte askeri idareyi ise ikiye ayrd. Hiyerarinin en tepesinde Kandilden gelen, Arapça bilmeyen ve genelde Türkiye kökenli PKKllar yer alyor.

Güç piramidinin ikinci srasnda Afrinden gelen örgüt mensubu Suriye Kürtleri ve üçüncü srada da Münbiç Kürtleri bulunuyor.

Hiyerarinin en altnda ise örgütün yerelden kendisine eklemlemeye çalt Arap unsurlar geliyor.

YPG/PKKnn ilçede kurduu askeri yap, Münbiç Askeri Konseyi ve PKK/KCK-Asayi olmak üzere ikiye ayrlyor.

Sözde konseyde, sembolik düzeyde Arap savaç yer alsa da bunlara idari görevler verilmiyor.

PKK/KCK-Asayi yaps ise görünürdeki Askeri Konseyin arkasnda, asl askeri yaplanmay idare eden organ niteliinde.

Türkiye kökenli PKK elebalar, Münbiçte gerçek güç ve karar alcy tekil ediyor.

- Münbiçte güvenlik ve istikrar için Türkiye-ABD yol haritas

ABD, Münbiçteki YPG/PKK unsurlarnn çekileceini taahhüt etmi ancak bu ay bana kadar sözünü yerine getirmek için adm atmamt.

Youn müzakerelerin sonucunda Dileri Bakan Mevlüt çavuolu ve ABDli mevkida Mike Pompeo, 4 Haziranda Münbiçin geleceine yönelik bir yol haritas üzerinde mutabakata vardklarn açklamt.

Mutabakattaki yol haritasna göre, süreç üç aamada ve aylar içinde uygulamaya geçirilecek.

Aamalarn sonunda ilçenin bütün terör örgütlerinden temizlenip güvenlik ve istikrarn kalc ekilde salanmas amaçlanyor.

YPG/PKKnn yerel yaplardan çkarlmasnn tamamlanmasnn ardndan, Türkiye ile ABDnin Münbiçte güvenlik ve yerel yaplarn oluturulmasnda i birlii yapmas hedefleniyor.

Üçüncü aamada ise Türk ve Amerikan ortak askeri devriyelerin güvenlii ve istikrar salamas, bütün YPG/PKK oluumlarnn ilçeden çkarlmasnn tamamlanmas öngörülüyor.

Dileri Bakan çavuolu, plann nihai hedefinin ise Münbiçlilerin evlerine dönmelerini salamak ve Münbiç modelinin Suriyenin tümüne uygulanmasn tevik etmek olduu ifade ediyor.

Mutabakatn ilk somut adm olarak, 18 Haziranda Türkiye ve ABD askeri unsurlarnn ilçede koordine devriye faaliyeti gerçekletirmiti.

- Münbiçin Türkiyenin terörle mücadelesindeki yeri

Türkiyenin Kandile yönelik yürüttüü operasyonlar ile e zamanl olarak Münbiç mutabakatnn hayata geçirilmesi, PKK ana kadrolarnn Kandil-Münbiç arasnda kskaca alnmasn salayacak.

Teröristlerin Münbiçten çkarlrken ellerindeki silahlarn da alnmas, daha sonra Türkiyede eylem yapma kapasitesini azaltacak.

Münbiç plan, bu kapsamda PKKnn çöküünü de hzlandracak.

Ana Sayfaya Git