PKK'nın Sincar'da yeniden konuşlandığı iddiası

Irak'taki Musul vilayetinin Sincar Kaymakamı Mehma Halil, ordu güçlerinin ilçenin güneyi ile birlikte Irak-Suriye sınırından çekildiğini, yerine Haşdi Şabi ve PKK'lı unsurların konuşlandığını söyledi

Haberler 11.07.2018 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak ordusunun, Musul vilayetine bal Sincar ilçesinin güneyi ile Irak-Suriye snrndan çekilerek yerini Hadi abi ve PKKya brakt iddia edildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) Duhok kentinde ikamet eden Sincar Kaymakam Mehma Halil, AA muhabirine yapt açklamada, ordu güçlerinin ilçenin güneyi ile birlikte Irak-Suriye snrndan çekildiini, yerine Hadi abi ve PKKl unsurlarn yeniden konulandn ileri sürdü.

Ordu güçlerinin bölgeden çekilmesinin yeni krizlere kap aralayacan söyleyen Halil, Hadi abi ve PKKnn bölgeyi istikrarszla sürükleyecei uyarsnda bulundu.

Halil, PKKnn, srarla bölgede varlk göstermek istediini belirterek, PKK Sincardan çekilme niyetinde deil. PKK, Irak-Suriye snrndaki bölgeleri militanlar için bir güzergah ve illegal ticaret yapmak için kullanyor. dedi.

Ordu güçlerinin rann talebi üzerinde Sincardan çekildii iddias

Musul vilayetindeki Arap Airetleri Sözcüsü Mezahim Ahmed el-Huveyt ise ordu güçlerinin rann talebi üzerinde Sincardan çekilip yerini PKK ve Hadi abiye braktn iddia etti. Huveyt, ordu güçlerinin bölgeden çekilme sürecinin birkaç gün önce baladn aktard.

Sincarda güç dengesi

Irak-Suriye snrna çok yakn bir mesafede yer alp Ezidilerin çounlukta yaad Sincarda, önemli stratejik konumundan ötürü ABDli askeri danmanlar ile Irak ordusu yer alyordu. ABDli askerler, ksa bir süre önce Irak-Suriye snrnda ulap, tüm snr eridini kontrol altna almay hedefledikleri belirtilmiti.

Söz konusu güçlerin yan sra, ilçede Hadi abi, PKKya bal yerel Ezidi militanlar ve IKBY Pemerge Bakanldan daha sonra ayrlan Ezidi silahl gruplar varlk gösteriyor.

IKBYye bal Pemerge güçleri de, 16 Ekim 2017 tarihine kadar Sincar ilçesinde youn bir askeri varl söz konusuydu.

Sincar bilmecesi

Türkiye, Mart aynda, PKKnn Sincardaki varl ve meydana getirdii stratejik güvenlik tehlikesi nedeniyle bölgeye askeri operasyon düzenleyebilecei sinyali vermiti.

Türk Silahl Kuvvetlerinin, olas bir operasyonu ihtimali konuulurken, Irak Ortak Operasyonlar Komutanl Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, 26 Martta AA muhabirine yapt açklamada, 15inci Tugaya bal birliklerin, Sincar ilçesi ve Sinun kasabasna geçip ar silahlarla bölgede konulandn ve PKKnn bölgeden çekildiini ifade etmiti. PKK, DEAn 3 Austos 2014te Sincardaki Ezidilere saldrsn bahane ederek ilçede varlk göstermeye balamt. PKKnn yan sra Sincarda Irak Babakanl bünyesindeki Hadi abiye bal silahl unsurlar da varlk gösteriyordu.

Ana Sayfaya Git