Putin'den Suriye açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de 20 bin civarında yabancı savaşçının bulunduğunu, bunların yaklaşık 9 binini Rusya'dan gidenlerin oluşturduğunu söyledi.

Haberler 13.04.2017 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rus Mir televizyonuna konuan Putin, Suriye ve Afganistandaki durumun yan sra Kollektif Güvenlik Anlamas Örgütüne (KGAÖ) ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Putin, Farkl verilere göre, Suriyede yaklak 20 bin militan savayor. Bunlardan yaklak 10 bini, Bamsz Devletler Topluluu (BDT) ülkelerinden. 9 bini, yani toplamn neredeyse yars ise Rusyadan. Bunlar genel olarak KGAÖ bölgesinden. dedi.

Bu kiilerin gerçek ve büyük bir tehdit oluturduunu ifade eden Putin, Rusyann Suriyedeki askeri faaliyetlerinin geri dönülerini azamiye indirmeye yönelik olduunu belirtti.

- Rejimin dlibdeki kimyasal saldrs

Putin, Esed rejiminin dlibin Han eyhun beldesindeki kimyasal silah saldrsnn detayl bir ekilde incelenmesi gerektii görüünü yineleyerek, ABD ile Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahlarn imha edilmesi için büyük bir çalma yürüttük. Bildiimiz kadaryla tüm yükümlülükler yerine getirildi. Bu ilgili Birlemi Milletler kuruluu tarafndan da onayland. Eer üphe olutuysa kontrol yaplabilir. ifadelerini kulland.

Vladimir Putin, kendi bak açlarna göre bu konuda iki senaryo olduunu, ya rejimin, içinde kimyasal silah bulunan bir depoyu vurduunu ya da yaananlarn provokasyon olduunu savundu.

Snmac sorununa da deinen Putin, Modern dünya yaps, göçün tamamen ortadan kalkmasn mümkün klmyor. Bu sadece Rusya için deil, tüm ülkeler için böyle. Önemli olan mülteci akmlarnn sk kontrolü. diye konutu.

- Afganistandaki tehlikenin farkndayz

Putin, Afganistandaki durumun, KGAÖ bölgesinin güven ve istikrar için önemli olduuna dikkati çekerek, meru Kabil hükümetine yardm ederek tüm problemlerin barçl yollarla çözülebileceini söyledi.

Afganistandaki durumun Rusya için ne ölçüde tehlike oluturduunun farkndan olduklarn belirten Putin, Tacikistann Afganistan snrnda 201 nolu Rus askeri üssünün kurulmas tesadüf deil. Bu bölge için önemli bir istikrar unsuru. Oras en kayg verici bölgelerden biri. Ancak hiçbir zaman silahl kuvvetleri kullanmak zorunda kalmamamz umut ediyorum. dedi.

Putin, Afganistan kaynakl en önemli tehlikenin terörizm olduuna vurgu yaparak, Talibana gelince, birçok ülke bir ekilde Taliban ile temas halinde. Ancak biz Afganistandaki güçlerle iliki kurarken anayasann tannmas, silahszlanma ve ulusal uzla prensiplerinin dikkate alnmas gerektiini düünüyoruz. eklinde konutu.

Öte yandan Putin, dünyann farkl ülkelerinde deiik isimlerle yönetimin deimesini hedefleyen renkli devrimler yaandn anmsatarak, Rusyada buna müsaade etmeyeceklerini dile getirdi.

Putin ayrca NATOnun Souk Sava artlarnda kurulduunu hatrlatarak, çada dünya artlarna göre yeniden ekillendirilemediini savundu.

Ana Sayfaya Git