Putin,tehdit olursa nükleer silah kullanacaklarını söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus devletinin varlığının tehlikeye girmesi halinde nükleer silahları kullanacaklarını belirterek, “Aklı başında ve hafızası yerinde olan hiç kimsenin Rusya’ya karşı nükleer silah kullanmayı düşüneceğini zannetmiyorum.” dedi.

Haberler 05.10.2023 - 19:47 Son Güncelleme : 05.10.2023 - 19:53

Putin, Soçi şehrinde düzenlenen Uluslararası Valday Kulübü toplantısında, gündemdeki konulara ilişkin soruları cevaplandırdı.

Karabağdaki gelişmelerle ilgili Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michelin Rusyanın Ermeni halkına ihanet ettiği yönündeki sözlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Putin, bir halk deyişi kullanarak, ABnin yaptığı bir şey için başkalarını suçlamaması gerektiğine dikkat çekti.

Rusyanın pek çok defa Ermenistana Karabağ çevresindeki 5 bölgeyi Baküye iade etme ve Ermenistan ile Karabağ arasındaki bağlantıyı koruma konusunda uzlaşma teklifinde bulunduğunu vurgulayan Putin, bunun dikkate alınmadığının altını çizdi.

Putin, Moskovanın Birleşmiş Milletler (BM) mekanizması aracılığıyla Laçin koridorunun ve bölgedeki Ermenilerin güvenliğini garanti altına almaya hazır olduğunu ancak Erivanın savaşmayı istediğini anımsattı.

KARABAĞ RESMEN AZERBAYCANIN

Erivanın Avrupada Karabağın Azerbaycanın toprağı olduğunu kendisinin kabul ettiğini hatırlatan Putin, kendisinin de bunu basından öğrendiğini söyledi.

Putin, Karabağ resmen Azerbaycanın parçası oldu. Modern Ermeni devletinin tutumu budur. Biz ne yapabiliriz ki? diye konuştu.

Karabağda bugün bulunan Rus Barış Gücünün durumu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Putin, bu güçlerin yazılı olarak düzenlenmiş herhangi bir statüsü bulunmadığını ve her şeyin Kasım 2020deki üçlü bildirgeye bağlı olduğunu belirtti.

Putin, Barış güçlerinin hakları tek bir şeyden ibaretti. Ateşkese uyulup uyulmadığını denetlemek. Başka hiçbir hakları yoktu. dedi.

Rus lider, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyevin Rusya Barış Gücünün halihazırdaki statüsü için Moskova ile ikili görüşmek istediğini, Erivanın da bu hususun Bakü tarafıyla görüşülmesi gerektiğini ifade ettiğini aktardı.

RUSYA, İKİ NEDENLE NÜKLEER SİLAH KULLANIR

Rusyanın nükleer silah kullanma durumuyla ilgili soruyu da cevaplayan Putin, Rusyanın askeri doktrininde, Rusyanın nükleer silah kullanmasının olası 2 nedeni var. Birincisi; nükleer silahların bize karşı kullanılması, yani buna cevap olarak sözde bir karşı saldırıda kullanılmasıdır. ifadesini kullandı.

Bu silahların kullanılacak olmasının ikinci nedeninin; Rus devletinin varlığına yönelik tehdit olduğunu belirten Putin, Rusyaya karşı konvansiyonel silahlar kullanılsa bile Rusyanın bir devlet olarak varlığı tehlikeye girer. değerlendirmesinde bulundu.

Rus askeri doktrininde, nükleer silahlarla ilgili bir değişiklik yapmaya gerek olmadığının altını çizen Putin, bugün Rus devletinin varlığını tehdit edecek bir durumun olmadığına dikkati çekti.

Putin, Aklı başında ve hafızası yerinde olan hiç kimsenin Rusyaya karşı nükleer silah kullanmayı düşüneceğini zannetmiyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git