PYD, Rakka'ya girmeyecek"

Suriyeli muhalif Kürtlerin oluşturduğu Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Temsilcisi Fuad Aliko, Rakka'yı terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonunda ana gücün Araplardan oluşacağını, PYD/PKK'nın görevinin kuşatmayla sınırlı olacağını söyledi.

Haberler 03.03.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sviçrenin Cenevre kentinde Birlemi Milletler (BM) gözetiminde 4. turu düzenlenen Suriye konulu görümelerde ENKSyi temsil eden Aliko, terör örgütü PYD/PKK ile ilgili AA muhabirine deerlendirmelerde bulundu.

Aliko, Cenevre görümeleri sürerken, ENKS d ilikiler heyetinin ABDye ilk resmi ziyaretlerini gerçekletirdiklerini hatrlatt.

ENKS temsilcisi, Ziyarette ABDli yetkililere, ENKSyi tantacaz. Dier muhaliflerle ve ülkelerle ilikilerimizi anlatarak, taleplerimizi ileteceiz. diye konutu.

PYDnin, PKK tarafndan, totaliter bir yap olarak kurulduunu söyleyen Aliko, PYDde insan haklar diye bir ey yok. dedi.

Aliko, PYD/PKKnn ENKS bünyesindeki siyasetçilerin yan sra sivillere de bask uyguladn vurgulayarak, PYD, BMden gelen yardm kumanyalarn, kendi taraftarlarna datp, dierlerini mahrum ediyor. ifadesini kulland.

Örgütün federasyon kurmak için tek tarafl çabalarna deinen Aliko, u tespiti yapt:

Federasyon bir tarafn kendi bana ilan edecei bir ey deil. Böyle olursa her grup kendi kontrol ettii alanda federasyon ilan eder. Bu da ne mantkl ne de uluslararas hukukça makbul. Federasyon, halkn rzasyla yaplr. Ayrca üniter yapya sahip devletlerde federasyon ilan edilemez. Önce devletin sisteminin federal olmas lazm. Ondan sonra ulusal bir toplant yaplr ve federasyonun ekli tartlr. Federasyon demek, bölmek demek deil.

- Pemergenin Suriyeye girmesi için görümeler sürüyor

Aliko, ENKSye bal pemerge güçlerinin Suriyeye giriine ilikin ise unlar söyledi:

Pemerge 2012 de rejimden ayrlan Kürt askerlerden olutu. Ancak o zaman rejim hala bölgeyi kontrol ettii için, pemerge çareyi Kuzey Iraka kaçmakta buldu. Kuzey Irakta Kürt Bölgesel Yönetiminin lideri Mesut Barzani, bunlar bir araya getirmeyi önerdi. Aralarna yeni gençler de katld. u an itibariyle 6 binden fazla pemerge gücü var. Bu rakamn 10 veya 15 bine çkmas için çalyoruz. Bu güç de uluslararas güçlerce eitilecek. Pemergenin girii için uluslararas bir anlama gerekiyor. Özellikle ABD, Türkiye ve Barzani arasnda. Pemergenin girii konusunda görümeler sürüyor. Henüz olumlu sonuç alnmad.

ABDnin geçen sene Fransa ile birlikte PYD/PKK ve ENKSnin uzlamasn salamak için giriimde bulunduunu belirten Aliko, Pemergenin Suriyeye girmesini art kotuk. Zira PYD karlnda hiçbir ey vermeden bizi kendisini pazarlamak için kullanmak istiyor. ifadesini kulland.

- PYD, siyasi kym yapyor

Aliko, Rakkay DEAtan kurtarma operasyonunu da deerlendirerek, PYDnin Rakkaya girmesine izin verilmeyeceini düünüyorum. PYD, ABD tarafndan Rakka etrafnda lojistik destek vermek için kullanlyor. Rakkaya girecek ana güç Araplardan oluacaktr. PYDnin görevi Rakkay kuatmakla snrl kalacak. dedi.

PYD, hem Araplara hem Kürtlere kar siyasi kym yapyor. diyen Aliko, Araplar, PYDyi soykrm yapan bir taraf olarak görüyor.100 binden fazla Kürt genç, PYD bayra altnda çatmak istemedii için kaçt. 1 milyondan fazla Kürt, PYD zulmünden kaçt. PYD bölgelerinde yaayanlar, Esed rejiminin destekçileri. Rejimin talimatyla kaldlar. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git