PYD’den sivillere ‘Afrin’i terk etmeyin’ baskısı

TÜRKİYE’nin operasyon yapılması sinyalini vermesiyle gözlerin çevrildiği Suriye’nin PYD denetimindeki Afrin kentinde de hareketlilik başladı. Kent girişine operasyona karşı hendekler kazılarak savunma hatları oluşturan ve stratejik konumdaki hakim bölgelerde ağır silahlarla konuşlanan örgüt üyeleri, endişelenerek kentİ terk etmeye çalışan sivillere ise izin vermiyor.

Haberler 18.01.2018 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin güney snrnda Gaziantep, Kilis ve Hatay ile snr bulunan Afrin, Suriye iç savann balamas ardndan terör örgütü PYD denetimine geçti. Afrinde yönetimi elinde bulunduran PYD, 2014 yl banda kanton ilannda bulundu. Frat Kalkan Harekat ile Türkiyenin snr hattnda PYD tarafndan Cezire, Kobani ve Afrin kantonlar birletirme hayali sonlandrld. Frat Kalkan Harekat manevrasnn ardndan birletirilmek istenen kantonlar aras koridor engellenirken, Fratn batsnda Cerablus-Azez hattnn ÖSOnun hakimiyetini girmesiyle, Afrin ve çevresindeki baz bölgelerde kalan PYDnin hareket alan da kstlanm oldu.

OPERASYON SNYAL LE TEDRGNLK BALADI

Son günlerde Türkiyenin snr güvenliinin salanmas ve terör unsurlarnn tehdidinin bertaraf edilmesi amacyla Cerablus-Azez hattnda olduu gibi Afrinde de operasyon yaplaca konuulmaya baland. Cumhurbakan Erdoann da bu yöndeki açklamalarnn ardndan snrn Türkiye tarafnda yaanan askeri hareketlilik, gözlerin çevrili olduu Afrinde tedirginlie yol açt. PYDli teröristler olas askeri harekat durumuna kar Afrin ve buraya ulamn salanabilecei bölgelerde hazrlk balatt. Teröristler, Afrine ulam salayan noktalarda siper ve hendekler kazd, hakim noktalara ar silahlar ve nöbetçiler yerletirdi. Teröristlerin ayrca olas harekatta gizlenebilmek amacyla Afrinde tüneller kazp, snaklar oluturduu bildirdi.

SVLLERE BASKI ARTTI

Türkiyenin harekat sinyali Afrinde yaayan Kürt ve sava srasnda güvenli olduu düüncesiyle buraya yerleen farkl etnik gruplara mensup sivillerde de endie ve tedirginlie yol açt. Birçok sivil olas harekattan zarar görmemek için kenti terk etmek için harekete geçti. Ancak, kentten ayrlmak isteyen sivillere, Afrinde kontrolü elinde bulunduran PYDnin silahl kanad olan YPG üyeleri izin vermiyor. Kentten ayrlmak isteyenlerden bazlarn cezaevine koyup, bazlarna para cezas kesen PYDliler, sivillerden kesinlikle Afrinden ayrlmamalar için bask yapyor. Baz sivillerin ise YPGlilere yüksek miktarda paralar vererek kontrol noktalarn geçerek Afrinden ayrlabildikleri ifade ediliyor.

Siviller üzerinde basksn artran PYDnin, 500 bine yakn nüfusun yaad Afrindeki ailelerin yetikin çocuklarn zoraki olarak askere ald ve aileleri de bu yöntemle kentten ayrlmaktan alkoyduu belirtildi.

LK HEDEF; MNNAG HAVAALANI, TELRIFAT VE MARANEZ

Olas Afrin operasyonunda öncelikli olarak bu kentin çevresinde PYD denetimindeki bölgelerin ele geçirilmesinin planland örenildi. Olas harekatta ilk olarak Afrinin 17 kilometre güneyinde bulunan ve kritik öneme sahip Minnag Havaalan ile yine Afrin ile Azez arasndaki kritik bölge olarak adlandrlan Tel Rfat Kasabas ile Maranez, Meryemeyn, Eneb, El Melkiye El Kamiye ve Der Cemal bölgelerinin PYDnin elinden alnmas amaçlanyor. Buralarn ele geçirilmesi ardndan Afrinin çevresindeki ikmal yollarnn kesilerek balantlarnn engellenmesi hedefleniyor.

Ana Sayfaya Git