Rakka'da tehlikeli yolculuk

Suriye'de terör örgütü YPG/PKK'nın işgalindeki Rakka'daki siviller, Fırat Nehri'ndeki köprülerin geçmiş dönemlerdeki saldırılarda yıkılması nedeniyle nehrin karşısına geçmek için ölüm riski taşıyan motorlu salları kullanıyor.

Haberler 20.05.2018 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YPG/PKK, bir dönem DEAl teröristlerin kalesi Rakkay Ekim 2017den bu yana igal altnda tutuyor. Terör örgütünün Rakkay ele geçirmek için geçen yl düzenledii saldrlarda topraklarn terk eden ancak çareleri olmad için evlerine dönmek zorunda kalan az sayda Rakkal sivil, harabeye dönen kentte zor artlar altnda yaam mücadelesi veriyor.

Yerel kaynaklara göre, YPG/PKKl teröristler, daha fazla sivilin Rakka kent merkezine dönmesini ve rahatça dolamasn engellemek için yklan köprüleri onarmyor.

ABD öncülüündeki uluslararas koalisyon güçlerinin DEAla mücadele ad altnda Rakkaya 2017 ylnn ocak aynda düzenledii saldrlarda yklan köprüler, kent merkezini güney ve bat krsalyla birletiriyordu.

Köprülerin yklmas üzerine bölge sakinleri nehrin kar kysna geçmek için ilkel koullarda yaptklar motorlu sallar kullanmaya balad. Can güvelii olmayan sallarla yaplan yolculuklar hem tehlikeli hem de masrafl.

- Sallar günde yaklak 2 bin kii kullanyor

Frat Nehrinin dier kysna geçmek için yolcular kii ba 100 Suriye liras (1 TL) öderken, motorsikletlerden 200 Suriye Liras (2 TL), motorlu açlardan ise 500 Suriye Liras (5 TL) ücret alnyor.

Her gün yaklak 2 bin kiinin kulland sallar, hasta nakli, ulam, gda temini, alveri ve inaat malzemelerini tama olmak üzere farkl amaçlar için hizmet veriyor.

Bölge sakinlerine göre, YPG/PKK ve ona bal sözde Rakka sivil meclisi Frat Nehrinin dier kysndan kent merkezine tanan gda ve dier ürünlerden vergi alrken, yklan köprüleri onarmak istemiyor.

- çocuklar, kadnlar ve yüzme bilmeyenler risk altnda

Rakkadaki AA muhabirleri, yerel halkn Frat Nehrini geçmeye çalrken yaad zorluklar görüntüledi.

Motorlu sal sahipleri, ilkel yollarla yaptklar araçlarn güvenli olmad konusunda sivilleri uyarrken, bölge halknn sallar kullanmaktan baka çarelerinin olmadn vurguluyor.

Sal sahiplerinden Muhammed Ebu Halit, Nehrin dier kysna salla geçiler, hem tehlikeli hem pahal. Geçiler ücretli, fiyatlar ise kii saysnda ve tanan malzemelerin arlna göre deiiyor. dedi.

Halit, araçlarn daha çok çocuk ve kadn yolcular için ölüm tehlikesi arz ettiini belirterek, Sallar, yüzme bilmeyenler için daha fazla risk tayor. Rüzgarl günlerde sallarn çarpma olasl var. diye konutu.

- Rakkann yüzde 90n yerle bir oldu

AAnn geçmi dönemlerde çektii görüntülerde, Rakkann tamamna yaknnn harabeye döndüü gözlenmiti.

Caddelerin iki tarafndaki binalarn tamamen ykld, araçlarn enkazlarn altnda kald görülmütü.

iddetli saldrlar nedeniyle kepenkleri kapal dükkanlarn çatlarnn çöktüü, kepenkleri krlarak açlm olanlarn da içlerinin bo olduu görüntülere yansmt.

Rakka Sessizce Katlediliyor isimli aktivist ann geçen ylki raporunda, ABD ile PKK/PYDnin saldrlar süresince iki bine yakn sivilin öldüü, 450 binden fazlasnn göç etmek zorunda kald açklanmt. A, kentin yüzde 90nn yerle bir edildiini bildirmiti.

- Kent merkezinde insani kriz yaanyor

Rakka kent merkezinde insani kriz her geçen gün daha da büyüyor. Kent merkezine dönen yaklak 20 bin sivil yoksulluk ve isizlik sorunu yayor.

çocuklarn büyük ksm ailelerine destek olmak için okula gidemezken, okul ve oyun yerine günlerinin neredeyse tamamn çöplüklerde plastik atklar toplayarak geçiriyor.

Kent merkezindeki sava kalnts patlayclarn oluturduu tehlike de hayat olumsuz etkiliyor.

Ana Sayfaya Git