Referandum Heyetti Bağdat'ta

IKBY Yüksek Referandum Heyeti, 25 Eylül referandumundan çıkacak sonucu masaya yatırmak için başkent Bağdat'ta geldi

Haberler 24.09.2017 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Yüksek Referandum Heyetinin, 25 Eylül referandumundan çkacak sonucu Irakl yetkililerle görümek üzere bakent Badata gittii bildirildi.

Referandum heyetine bakanlk eden IKBY Bakan Mesut Barzani liderliindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Üyesi Roj Nuri aveys, Badatta ulatktan sonra gazetecilere yapt açklamada, Referandum süreci balad. Ancak 25 Eylülden sonra taraflarla görümeler için kapmz açk. dedi.

Badat temaslar kapsamnda Irakl yetkililerle her türlü meseleyi görümeye hazr olduklarn söyleyen aveys, (Badat ile) Referandumun sonuçlarn ve halkmzn ne istediini konuacaz. Bunun yannda petrol, su ve snr gibi daha birçok mesele de var. diye konutu.

Referandum heyeti Badatta

aveys, Kürt heyetin Babakan Haydar el-badi ile görüüp görümeyeceine ilikin soruya, badi burada olmadndan dolay ii Koalisyonu ile görüeceiz. Birlemi Milletler (BM) ve dier ülkelerin temsilcileriyle görüüp görümeyeceimiz ise henüz netlemedi. yantn verdi.

Yüksek Referandum Heyetinde aveysin yan sra Kürdistan Yurtseverler Birliinden (KYB) Sadi Ahmed Pire, IKBY Bakanlk Divan Bakan Fuat Hüseyin, Irak meclisindeki Ezidi milletvekili Viyan Dahil, Kürdistan slami Birlik Partisi (Yekgirtu) Politbüro Üyesi Muhammed Ahmed ve baz Hristan ile Türkmen temsilciler yer alyor.

IKBYde muhalefetin ban çeken Goran (Deiim) Hareketi ve slami Toplum Partisi (Komel) ise referandumun zamanlamasna kar olduklarndan dolay heyete katlmay reddediyor.

IKBYdeki tartmal referandum karar

Barzani, 7 Haziranda siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylülde Kerkük ve dier tartmal bölgeleri de kapsayacak ekilde referandum yapacaklarn bildirmiti.

Irak Babakan Haydar el-badi, IKBYnin tek tarafl referandum kararnn anayasaya aykr olduunu belirterek sonucu tanmayacaklarn söylemiti.

ABD ise büyük tartmalara sebebiyet veren referandum karar hakknda seçilen yolun çok riskli olduunu kaydederek kararn ivedi bir ekilde iptal edilmesini istemiti.

Ana Sayfaya Git