Rejim, İdlib'e saldırılarında ağır kayıplar verdi

Muhalifler, bu ayın ilk iki haftasında rejime ait 12 araç, 24 tank, 8 uçaksavar rampası, 2 hafif zırhlı araç, 3 ZPT, 4 ÇNRA, 2 İHA ve 2 adet iş makinesi imha etti, 2 helikopter düşürdü

Haberler 17.02.2020 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Askeri muhalifler ve Bear Esed rejimi kart silahl gruplar, rejim güçlerinin saldrlarna kar düzenledikleri operasyonlarda, son iki haftada dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde yüzlerce rejim gücünü etkisiz hale getirdi.

Esed rejimi ve ran destekli yabanc terörist gruplar ile askeri muhalif ve rejim kart silahl gruplar arasnda dlibin güney ve dousu ile Halepin bat krsalnda bir aydan bu yana iddetli çatmalar yaanyor.

çatmalar ve muhaliflerin düzenledikleri kar operasyonlar sonucunda rejim güçleri saflarnda büyük zayiat yaand.

Muhalifler, son bir haftada Esed rejimine ait biri dlibin güneyinde, dieri de Halepin bat krsalnda 2 helikopteri düürdü.

Dier yandan, bu ayn ilk iki haftasnda rejime ait 12 araç, 24 tank, 8 uçaksavar rampas, 2 hafif zrhl araç, 3 zrhl personel tayc (ZPT), 4 çok namlulu roketatar (çNRA), 2 insansz hava arac (HA) ve 2 adet i makinas imha edildi, yüzlerce rejim unsuru etkisiz hale getirildi.

Ayn süre zarfnda, muhaliflerin 5 tank, 3 ZPT, bir hafif zrhl uçaksavar ilka, bir i makinas ve 106 milimetrelik top ele geçirdii kaydedildi.

Son 24 saatte Rusya hava desteini alan rejim güçleri, Halepin bat krsalnda Kefer Naha, Mansura, Acil ve Uveycil köyleriyle Raidin emaliyye ve Buhus lmiyye bölgelerini ele geçirdi.

- Astana anlamalar ve Soçi mutabakatna uymadlar

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib, neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin ve rejim kart silahl gruplarn kalesi niteliinde bulunuyor. ç göçle nüfusu 4 milyona ulaan dlibin merkezi, 2015te muhaliflerin kontrolüne geçti. dlib, rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geliyor.

Türkiye, Rusya ve rann katld, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve komu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) baz bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, bakent amdaki Dou Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 gerginlii azaltma bölgesi oluturuldu. Ancak rejim ve ran destekli teröristler, atekes ilanyla durumun muhafaza edilmesinin kararlatrld 4 bölgeden 3ünü Rusyann hava destei sayesinde ele geçirdi ve dlibe younlat.

Rejim güçlerinin eylül 2018de askeri ynaa hz vermesi üzerine Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018de atekesi güçlendirmek için Soçide ek mutabakata vard. Saldrlarna ksa bir süre ara verdikten sonra yeniden balayan rejim güçleri, Mays 2019da bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu düzenledi.

Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, 10 Mays 2019da yapt açklamada, rejim unsurlarnn dlibin güneyine yönelik artan saldr ve tacizlerinin 6 Maystan itibaren kara harekatna dönütüüne dikkati çekmiti. Rejim ve destekçileri bu tarihten itibaren, Kefrenbude, Han eyhun, Maraatinüman, Serakib gibi büyük ilçelerin yan sra dlibin güneyi ve güneydousu, Hamann kuzey ve dou krsal ile Halepin güney ve bat krsalnda çok sayda yerleimi youn topçu ve hava saldrlar neticesinde ele geçirdi.

Soçi mutabakatndan bu yana rejim ve destekçilerinin dlibe saldrlarnda 1800den fazla sivil can verdi. Ocak 2019dan bu yana ise Suriye-Türkiye snr yaknlarna göç edenlerin says 1 milyon 794 bine ulat.

Ana Sayfaya Git