Rejimden kaçıyorlar

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin İdlib ilinin kuzey kırsalında, Vaer semtinden tahliye edilen askeri muhalifler ve sivillerin yer aldığı üçüncü tahliye kafilesine sahip çıktı.

Haberler 03.04.2017 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bear Esed rejiminin kuatmas altnda bulunan ve atekesin youn ekilde ihlal edildii Humustaki Vaer semtinden tahliye edilen 2 binden fazla askeri muhalif ve sivili tayan üçüncü tahliye kafilesi sabah saatlerinde dlibin kuzey krsalna ulat.

Vaerli aileler, ilk etapta dlibde kurulan geçici Saad barnma merkezine yerletirildi.

Suriyede insani yardm çalmalarna devam eden HH ekipleri, Vaer semtinden tahliye edilen 430 ailenin yardmna kotu. HH salk ekipleri, ambulanslarla tahliye edilen 33 yaralya ilk müdahaleyi gerçekletirdi.

HH, rejim kuatmasndan çkan sivilleri karlad

HH Suriye çalmalar Koordinatörü Erhan Yemelek, Humusun Vaer semtinden tahliye edilenleri, Hama ve dlib illeri arasndaki er-Rahan köyü üzerinden aldk. Vaerden çkan konvoyda 53 otobüs ve 6 ambulans bulunuyordu. Suriyeli aileler, sabah saatlerinde muhaliflerin kontrolündeki bölgede karland. dedi.

Yemelek, Vaerden çkanlarn gda ve su ihtiyaçlarnn karlanmasnn yan sra çocuklara da oyuncak datldn söyledi.

Vaerden tahliye edilenlerin dlibin Maaret el-Masrin bölgesindeki geçici barnma merkezine getirildiini anlatan Yemlek, Burada akrabas bulunalar, onlarn yanna gitti. Olmayanlar ise kiralk evlere yerletiriliyor. ifadesini kulland.

Yemlek, HH olarak barnma için battaniye, sünger, mutfak takm gibi temel ihtiyaçlar gideriyoruz. Barnma merkezindeki mutfaklarda hazrlanan scak yemekler ailelere datld. Ayrca ambulanslarla tahliye edilen yarallar dlibde çeitli hastanelere kaldrld. dedi.

Vaer semtinden mart aynda tahliye edilen ilk iki kafile, Frat Kalkan Harekat kapsamnda terör örgütlerinden temizlenen Halepin kuzey krsalnda yer alan Cerablustaki kamplara yerletirilmiti.

- Vaerden yaklak 9 bin kii daha çkarlacak

2013te rejim kuatmas balad srada yüzbinlerce kiinin yaad kalabalk bir bölge olan Vaerde halkn hzl göç etmesiyle geriye yaklak 30 bin kii kalmt.

Humustaki yerel koordinasyon konseyinden alnan bilgilere göre, semtten güvenli bölgelere çkmak için 22 bin kii bavuru yapm ancak rejim, 15 bin bavuruyu kabul etmiti. Bavurusu kabul edilmeyenlerin rejim bölgelerine datlaca bildirilmiti.

Vaerden u ana kadar yaklak 6 bin kii tahliye edilirken gelecek haftalarda 9 bin kiinin daha kuatmadan çkartlmas öngörülüyor.

Bölgeden çkacak kiiler çounlukla kadn, çocuk ve yallardan oluuyor.

Plana göre, her hafta Vaerden yaklak 2 bin kiinin tahliyesi planlanyor.

Ana Sayfaya Git