Renzi, referandum yenilgisinin ardından istifa etti

İtalya'da sandıklara giden halk, Başbakan Matteo Renzi'nin istediği ve anayasanın 3'te 1'ini değiştirmesi planlanan reform paketine "hayır" dedi. Referandumda ağır yenilgiye uğrayan Renzi, beklendiği üzere istifa ettiğini açıkladı.

Haberler 06.12.2016 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Matteo Renzi, Türkiye saatiyle 01.00da oylama ilemi biten referandumun sandk çk anketlerinin, hayr oylarnn yüzde 56-60, evet oylarnn ise yüzde 40-44 arasnda olduunu ortaya koymas üzerine bir basn toplants düzenledi.

Renzi, halkn çok net bir ekilde, siyasi istikrar için gerekli olduunu savunduu reform paketine hayr dediinin altn çizerek, Bu, demokrasinin bir göstergesi. Yenilginin tüm sorumluluunu üzerime alyorum. Benim hükümetimin deneyimi burada sona eriyor diye konutu.

Renzi, talyada sorumluluk alma gelenei olmadn, ancak kendisinin farkl olduunu söyledi.

SENATÖRLER KOLTUUNDAN ETMEK STERKEN KEND KOLTUUMDAN OLDUM

Yenilgisinin net olduunu dile getiren Renzi, ülkenin iyilii için elinden geleni yaptn, ancak bunun anlalmadn ifade etti.

Yaptklarndan pimanlk duymadn belirten Matteo Renzi, reform paketinin en önemli maddelerinden biri olan Cumhuriyet Senatosundaki üye saysnn azaltlmasna atfta bulunarak, Onlar koltuundan etmek isterken kendi koltuumdan oldum diyerek güldü.

Renzi, Pazartesi öleden sonra son Bakanlar Kurulu toplantsnn ardndan Cumhurbakan Sergio Mattarellaya istifa mektubunu sunacan kaydetti. Renzinin, yaklak 1000 günlük babakanlk görevi boyunca kendisini destekleyen ei Agnese ve çocuklarna teekkür ettii sözleri sarf ederken duyguland gözlendi.

SORUMLULUK CUMHURBAKANINDA

Cumhurbakan Sergio Mattarellann, Renzinin istifasn kabul etmeyerek, hükümet kurma görevini iktidardaki Demokratik Partiden (PD) baka bir isme vermesi, teknokratlar hükümeti kurulmasn ya da erken seçime gidilmesini isteme seçenekleri söz konusu. Anayasa reformunun reddedilmesinin, bir hükümet krizine ve mali piyasalarda ar dalgalanmalara yol açabilecei endiesi yaanyordu.

MUHALEFETTEN STFA çARISI

Sandk çk anketlerinin açklanmasyla eski babakanlardan Silvio Berlusconinin lideri olduu muhalefetteki Forza Italia (Haydi talya) ve Kuzey Ligi (Lega Nord), Renziyi istifaya çarmt.

Kuzey Ligi lideri Matteo Salvini, talyan halkna teekkür ediyorum. Biz derhal erken seçimlere gitmeye hazrz diye konutu.

Bu arada, yurt içi ve yurtdnda bulunan 50 milyon kaytl seçmen, yüzde 69,4 ile rekor seviyede oylamaya katlm gösterdi.

EURO KARITI POPÜLST YÖNETM VE OTOKRAS RSK

Babakan Matteo Renzi liderliindeki koalisyon hükümeti, söz konusu reform paketini parlamentonun her iki kanadndan geçirmeyi baarm, ancak referanduma gidilmesine karar verilmiti.

Renzi, ülkesinin Avrupa Birliindeki (AB) konumunun kaderini de belirleyecek olan referanduma siyasi geleceini balam, önce halka bunu kabul ettiremezlerse istifa edeceini söylemi, ancak daha sonra bundan geri adm atmt.

Muhalefet, referandumdan evet çkmas halinde merkezi hükümetin yetkilerinin ar artaca teziyle, otokrat, tek adaml bir yönetimle kar karya kalacaklarn savunuyordu.

Anayasa reformu yanllar ise, hayr oylarnn çounlukta olmas halinde, ülkenin istikrarszla düecei ve Eurodan çkma yanls popülist 5 Yldz Hareketinin iktidaryla kar karya kalnaca riskini öne sürüyordu.

REFORM NEY ÖNGÖRÜYORDU?

Ülke tarihinin en kapsaml anayasa deiikliini öngören reform paketiyle, 1948de hazrlanan anayasadaki 139 maddenin 47sinin deitirilmesi hedefleniyordu. talya, parlamentonun alt kanad Temsilciler Meclisi ile üst kanad Cumhuriyet Senatosunun ayn ilevi gördüü nadir ülkelerden. Reformun en önemli maddesi, parlamentonun üst kanad Cumhuriyet Senatosunun sandalye saysnn 315den 100e düürülmesini ve yetkilerinin azaltlmasn öngörüyordu.

Mevcut sisteme göre hükümetler, hazrladklar yasa tasarlarn hem Temsilciler Meclisi hem de Senatoda onaylatmak zorunda.

Bu zorunluluk, hükümetlerin faaliyetlerini ve kanun çkartmasn güçletiriyor.

RENZ, ÜLKEY YÖNETBLR HALE GETRMEK STYORDU

Renzi, ülkeyi daha iyi yönetilebilir hale getirmek, yasama sürecini hzlandrmak ve siyasi istikrar bakmndan reformlarn kabul görmesini önemsiyordu. talyada, yaanan siyasi krizler neticesinde 70 ylda 63 hükümet deimiti.

Bunun yan sra parlamento ve baz devlet dairelerinde kesintiye gidilerek toplam 500 milyon euro tasarruf yaplmas, bölgesel yönetimlerin yetkilerinin kstlanmas gibi noktalar da reform paketinde yer alyordu.

Ana Sayfaya Git