Ruhani'den 'fırsatları kaçırmamalıyız' açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Dışişleri Bakanı Zarif'in Fransa ziyaretine ilişkin, "yüzde 10-20 başarı ihtimali dahi olsa çaba gösterilmesi ve fırsatların kaçırılmaması gerektiğini" söyledi.

Haberler 26.08.2019 - 23:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran Cumhurbakan Hasan Ruhani, Dileri Bakan Muhammed Cevad Zarifin Fransa ziyaretine ilikin, yüzde 10-20 baar ihtimali dahi olsa çaba gösterilmesi ve frsatlarn kaçrlmamas gerektiini söyledi.

Bakent Tahranda köylerdeki altyap hizmetleriyle ilgili düzenlenen bir konferansta konuan Ruhani, nükleer anlama ile ilgili deerlendirmelerde bulundu.

Nükleer enerjiyle ilgili olarak büyük admlar attklarn ancak ayn zamanda müzakereleri devam ettirdiklerini belirten Ruhani, Zarifin Parise yapt ziyaretin ardndan Tahranda kendileriyle istiare edip bir daha Fransaya gittiini hatrlatt.

Ruhani, Yüzde yüz baarl olacamz her yoldan gideriz ancak yüzde 10-20 baar ihtimalinin olduu bir noktada da çaba göstermeli ve frsatlar kaçrmamalyz. dedi.

Nükleer anlamay ve müzakereleri eletirenlere tepki gösteren Ruhani, u deerlendirmede bulundu:

Bazlar kulaklarn tkam ve müzakerelerin ne faydas vard diye eletiride bulunuyor. Müzakerelerden önce bir milyon varil petrol ihraç ediyorduk ancak müzakereden sonra 2 milyon 800 bin varil petrol ihraç ettik. Ülkeye milyarlarca dolar para girdi, bloke edilen paralardan her ay yaklak bir milyar dolar kurtardk. ABDnin 30 yl boyunca çaba harcad BM kararlarn bozduk.

Yabanc irketler ülkeye yatrm için geldiinde eletirmeyenlerin bu irketler ran terk ettiinde gidi nedenlerini sorguladklarna dikkati çeken Ruhani, Baz kurumlar çalyor çok iyi ve dierleri i yapmyor kötü dersek ükürsüzlük yapm oluruz. Bazlar Anayasann yarsn kabul ediyor gerisini kabul etmiyor. diye konutu.

Zarifin Fransa ziyareti

ran Dileri Bakan Muhammed Cevad Zarif, dün Fransz mevkida Jean-Yves Le Driann daveti üzerine, sürpriz bir ekilde Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macron ve ran Cumhurbakan Hasan Ruhaninin son giriimleriyle ilgili istiareleri devam ettirmek üzere G7 Zirvesinin düzenlendii Biarritz kentine gitmiti.

Zarifin ziyareti kapsamnda ABDli yetkililerle görüme ya da müzakerede bulunmayaca kaydedilmiti.

ranl bakan, geçen hafta da Finlandiya, sveç ve Norveç ziyaretlerinin ardndan cuma günü Pariste Macron ve mevkida Le Drian ile bir araya gelmiti.

Ana Sayfaya Git