Ruhani'den Saudi Aramco yorumu: "Size ders vermek için vurdular"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait tesislere düzenlenen saldırıya destek vererek, "Sizi uyarmak ve ders vermek için bir sanayi merkezini vurdular. Bölgedeki düşmanlar bu uyarıdan ders almalı ve savaşı sona erdirmeli." dedi.

Haberler 19.09.2019 - 11:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakent Tahrandaki Bakanlar Kurulu toplantsnn ardndan konuan Ruhani, Saudi Aramcoya ait petrol tesislerine düzenlenen saldr ve bu konuda rann suçlanmasna ilikin açklamalarda bulundu.

- Bölgedeki dümanlar sava sona erdirmeli

Bölgede çatma istemediklerini ancak çatmay balatann kim olduunun da görülmesi gerektiini söyleyen Ruhani, Saudi Aramcoya yönelik saldrya iaret ederek, Hastane, okul ya da Sanada bir pazar yerini vurmadlar ki rahatsz olasnz. Sizi uyarmak ve size ders vermek için bir sanayi merkezini vurdular. Bölgedeki dümanlar bu uyardan ders almal ve halkn huzur içinde yaamas için sava sona erdirmeli. ifadelerini kulland.

Sava balatan tarafn Yemenliler olmadn aksine Suudi Arabistan, Birleik Arap Emirlikleri (BAE), ABD, baz Avrupa ülkeleri ve srailin bölgede sava balatarak bu ülkeyi harabeye çevirdiini savunan Ruhani, unlar kaydetti:

Onlar Yemenlileri öldürdüünde, bölgeye silah ve mühimmat ydklarnda ve Suudi Arabistan ABDden 400 milyar dolarlk silah aldn itiraf ettiinde kimse konumamal diyorlar ancak Yemen halk buna refleks gösterdiinde rahatsz oluyorlar.

- Ankaradaki üçlü zirve bar için kollektif bir çabann göstergesi

Baz bölge ülkeleri güvenlik ve bar için çaba gösterirken dier ülkelerin ise sava kkrtcl yaptn ifade eden Ruhani, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ev sahipliinde yaplan Türkiye-Rusya Federasyonu-ran Üçlü Zirvesiyle ilgili ise u deerlendirmede bulundu:

Bu toplantda bata Suriye olmak üzere bölgede bar ve istikrarn salanmas, Suriyeli snmaclarn ülkelerine dönmesi ve halkn normal yaamn sürdürebilmesi için gereken artlarn oluturulmas hedeflenmitir ki bu da bölgede huzur ve bar için kollektif bir çabann göstergesidir.

Ruhani ayrca Türkiye ve Rusya liderleriyle çok iyi görümeler yaptklarn ve son aylarda artan ilikiler ile i birliini ele aldklarn aktard.

- Maksimum baskyla müzakere imkansz

ABD yaptrmlarna ilikin de deerlendirmelerde bulunan Ruhani, hiçbir devletin maksimum bask altnda müzakereye hazr olmayacan vurgulad.

Ruhani, ABDnin yaptrm politikalaryla hedefine ulaamayacan savunarak, unlar söyledi:

ABD makamlarna buradan maksimum baskyla müzakerenin imkansz olduunu bir kez daha ilan ediyorum. Eer doru söylüyorsanz ve müzakere istiyorsanz rana yönelik tüm yaptrmlar durmaldr. Belki de ABDli yetkililer gerçekten piman olmutur ve iyi niyet tayordur. Gerçek tevbe için samimiyetlerini göstermeli ve rana yönelik basklar kaldrmallar.

Suudi Arabistann milli petrol irketi Saudi Aramcoya ait 2 tesiste, cumartesi günü yerel saatle 04.00te silahl insansz hava araçlaryla (SHA) saldr düzenlenmiti.

Ana Sayfaya Git