Rukban Kampı'nda zorunlu tahliyeler sürüyor

Rejim ve Rusya, 60 bin civarı sivilin insanlık dışı koşullarda kuşatmada tutulduğu Rukban Kampı'ndan yaklaşık 200 aileyi tahliye etti.

Haberler 06.04.2019 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Esed rejimi ve garantörü Rusya, Ürdün snrndaki Rukban Kampndan yaklak 200 aileyi rejim bölgesine tahliye etti.

Yerel kaynaklardan alnan bilgiye göre, Esed rejimi, Rusyann garantörlüünde kuatmada tuttuu kampta tahliye süreci yürütmeye balad.

Rusya ve rejim, bir süredir Ürdün snrndaki Rukban Kampn boaltacaklar yönünde açklamalar yapyordu. AAnn bilgi ald yerel kaynaklar ise Rukbandaki 60 bin civarndaki sivilin, kamptaki insanlk d koullara ramen rejim bölgesine gitmek istemediini belirtiyor.

nternet üzerinden gönderdikleri ses kaytlarnda, Rusyann kamp civarnda bir müzakere çadr kurduunu, birkaç airet temsilcisinin görümelere katldn ve sunulan koullar kabul edenlerin temsil ettii 200 civarnda ailenin kamptan çktn belirtti.

Söz konusu ailelerin kuatmann sklamas ve çocuklarnn salklarndan duyduklar endie nedeniyle kamptan ayrldklar ve rejimin Humusta belirledii geçici barnma merkezlerine götürüldüü örenildi.

Endieli bekleyi sürüyor

Ses kayd gönderen siviller, kamptan ayrlan ailelerin belirli airetlere mensup olduunu, kendilerinin ise rejimin gösterdii yerlere gitmek istemediklerini ve uluslararas camiadan yardm beklediklerini dile getirdi.

Birlemi Milletler (BM) sk sk kamptaki durumun iyiletirilmesi, insani yardm girilerine izin verilmesi ve herhangi bir tahliyenin istee bal ve güvenli biçimde yaplmas gerektiini vurguluyor.

BM nsani ler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, AA muhabirine 19 ubatta yapt açklamada, Rusyann tahliye giriiminde BMnin herhangi bir dahli olmadn söylemiti.

Laerke, Bu giriim, Rus ve Suriyeli yetkililerce duyuruldu. Rukbandaki nüfusun dönüü ya da yeniden konumlandrlmasnn belli ilkeler çerçevesinde olmas gerektii, yeniden konumlandrmann istee bal, güvenli, temkinli, yeterince bilgilenmi ekilde ve minimum koruma standartlar uyarnca yaplmas gerektiini yineliyoruz. ifadesini kullanmt.

Ana Sayfaya Git