Rumlardan Fatih gemi personeli için skandal karar

Kıbrıs Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz'de sondaj çalışmaları yapan Fatih gemisinin personeli ve Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi (TPAO) ile işbirliği yapan şirketlerin yetkililerinin de aralarında bulunduğu 25 kişi için uluslararası tutuklama emri çıkardı.

Haberler 11.06.2019 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rum Fileleftheros gazetesinin, Adresler ve isimler manetiyle verdii habere göre; Rum Yönetimi, Mays ayndan bu yana Bafn 36,50 deniz mili açnda bulunan Fatih sondaj gemisinde çalanlarn bütün verilerini elde etti.

Rum Dileri Bakanl da, Fatih çalanlar ve TPAO ile ibirlii yapan irketlerin yetkilileri hakknda tutuklama emri çkarlmas için çalma balatt. Yaplan giriimler sonrasnda Rum Yönetimi de, 25 kii hakknda uluslararas tutuklama emri çkard.

KKTCDEN TEPK: YASA DII HARAKET EDEN RUM TARAFI

Rumlarn tutuklama kararn deerlendiren Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Babakan Ersin Tatar, Bir yasa dlk, hakszlk, hukuksuzluk yapan varsa o da bizim önerilerimizi ve haklarmz yok sayarak anlamalar ve aratrmalar yapan Rum tarafdr dedi. Yazl açklama yapan Tatar unlar kaydetti; Güney Kbrs Rum Yönetimi ve onunla ibirlii yapanlar kendi çkarlar için Türkiye ve KKTCyi Dou Akdenizden dlamaya, haklarmz arzu ettikleri gibi gasp etmeye çalyorlar. Bütün oyun, her türlü yola bavurarak Türkiyenin güçlenmesini engelleme ve Kbrs Türk Halkn deerlerinden, ait olduu milletten kopararak güdük hale getirme oyunudur. Ancak bilinmelidir ki, hiç kimse Kbrs Türk Halk ve Türkiyenin Dou Akdenizdeki haklarn yok sayamaz, bizi ve Türkiyeyi haklarmzdan geri adm atmaya zorlayamaz. Dou Akdenizde bir yasa dlk, hakszlk, hukuksuzluk yapan varsa, o da bizim önerilerimizi ve haklarmz yok sayarak anlamalar ve aratrmalar yapan Rum tarafdr. Dolays ile Fatih Sondaj gemisinin çalmalar ile ilgili olarak 25 kii hakknda tutumla karar aldran Rum Yönetimini bir kez daha böylesi sonuç alnamayaca kesin olan admlardan geri durmaya ve bizimle uzlamaya davet ediyorum. Ya hakkaniyet ve adalet ölçüleri çerçevesinde uzlaacaz ya da onlar ne yapyorsa, mütekabiliyet esas çerçevesinde biz de yapacaz. Biz, Kbrs konusunun çözüm çabalar dnda hidrokarbonlar konusunun Rum yetkililerle ele alnp çözülmesinden yanayz. Böyle bir admn meselenin halline önemli katk salayacan düünüyoruz. Birlemi Milletler ve üçüncü taraflar uyaryoruz; Rum tarafnn bu önerimizi sürekli reddetmesinden ve gerginlii artrc kararlar almasndan doacak sonuçlarn sorumlusu biz olmayacaz.

Ana Sayfaya Git