Rusya: ABD'de açıklanan Mueller Raporu'nda yeni hiçbir şey yok

Kremlin, Rusya ve Başkan Trump arasındaki ilişkileri araştıran raporun uzun zamandır savundukları görüşü doğruladığını belirtiyor.

Haberler 20.04.2019 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusya, ABDde dün kamuoyuna açklanan Mueller Raporunda yeni hiçbir ey olmadn savundu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov raporun sadece uzun zamandr savunduklar görüü teyit ettiini söyledi.

Peskov, Rusyann ABDde 2016da yaplan bakanlk seçimlerine müdahale ettiine dair hiçbir kantn bulunamadn vurgulad.

Rus sözcü, raporun ABD-Rusya ilikilerini gölgelemesinden de üzüntü duyduklarn belirtti.

ABDde eski FBI Bakan ve özel yetkili savc Robert Muellerin, Rusyann bakanlk seçimlerine müdahale ettii iddialarna yönelik 22 ay süren soruturmann ardndan hazrlad 448 sayfalk rapor dün baz bölümleri çkartlm halde kamuoyuna açklanmt.

Raporda, Trumpn bakanlk kampanyas ile Rusyann komplo kurduuna dair somut bir kanda ulalamad ancak Bakann farkl ekillerde soruturmay sekteye uratmaya çalp çalmad konusunda hukuki kantlar olmad belirtildi.

Demokratlar, Rusya konusunda Trump üzerindeki basky sürdürüyor

Öte yandan Demokratlar, Mueller Raporunun kamuoyuna açklanmasnn Cumhuriyetçi Bakan Donald Trump üzerindeki basky artryor.

Demokratlar, Muellerin soruturmasyla ilgili olarak Kongrede kamuoyuna açk bir ekilde sorular yantlamasn istiyor.

Rapordaki bulgular arasnda Trumpn Muelleri görevden almaya çalmas da yer alyor.

Trumpn hukuk ekibi ise raporu tam bir zafer olarak nitelendirdi.

Raporda neler var?

Muellerin raporunda Trump ile Rusya arasnda bir komplo yapldna dair bulgular yer almazken, Bakann soruturmay durdurmaya yönelik att baz admlar da sraland.

Raporda, Olgularla ilgili yaptmz kapsaml soruturmann ardndan Bakann adaletin tecellisini engellemeye açk bir ekilde çalmadn net bir ekilde ifade edebiliyor olsaydk, bunu söylerdik eldeki olgular ve buna ilikin yasal standartlara baktmzda bu muhakemeyi yapamadmz görüyoruz denildi.

Raporda ayrca, Ayn ekilde, her ne kadar bu rapor Bakann suç iledii sonucuna varmyor olsa da, Bakan aklam da deil ifadesi yer ald.

Raporda yer alan dier bulgular öyle:

Trump, Beyaz Sarayda görevli bir avukata, Muellerin çkar çatmas iddiasyla görevden alma giriimi balatmas talimat verdi ancak söz konusu avukat, bu talimat yerine getirmeyi planlamadn belirterek istifa etti

Trumpn soruturma açldn duyduunda ayp kelimeler kullanarak, Aman Tanrm. Bu korkunç. Bu, bakanlmn sonu dedii bildirildi

Mueller, büyük oranda kamuoyunun gözleri önünde cereyan ettiini söyledii, Bakann adaletin tecellisini engellemek için yapt 10 eylemi inceledi

Raporda, Bakann adaletin tecellisini engelleme giriimlerinin sadece yönetimdeki isimlerin talimatlar yerine getirmeyi kabul etmemesinden kaynaklan belirtildi

Soruturmay yürütenler, Bakann sorularna verdikleri yantlar yetersiz olarak nitelendirdi ancak ifadesini sözlü almak için çok uzun sürmesi muhtemel hukuki süreci balatmamay tercih etmedi

Demokratlar ne diyor?

Demokrat Partinin Kongredeki liderleri Nancy Pelosi ve Chuck Schumer yaptklar ortak açklamada, raporun hile, yalan ve uygunsuz davranlardan oluan bir a ören bir bakann rahatsz edici bir resmini çizdiini belirtti.

Demokratlar, raporun tam metnini elde etmek ve Muellerin Kongrede sorular yantlamasn salamak için harekete geçti.

Kongre Üyesi Jackie Speier, BBCye yapt açklamada, Muellerin topu Kongreye atarak, Adaletin tesisini engellemesi iddiasnn peinden sizin gitmeniz gerek dediini söyledi.

çok sayda Demokrat Kongre üyesi de raporun tamamnn eksiksiz bir ekilde yaymlanmas çars yapt.

Ana Sayfaya Git