"Rusya ABD'nin Taliban ile anlaşmasını istiyor"

"Rusya, ABD'nin Taliban ile anlaşmasını istiyor. Fakat şimdilik kesin bir anlaşma hakkında konuşmak için erken"

Haberler 14.03.2019 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, ABDnin Taliban ile bar görümelerine ilikin, Rusya, ABDnin Taliban ile anlamasn istiyor. Fakat imdilik kesin bir anlama hakknda konumak için erken. dedi.

Rus haber ajans RA Novostiye göre, Kabulov, Afganistan sorununa ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Kabulov, ilerleyen zamanlarda ABDli yetkililerle Afganistan sorununu görüeceini belirterek, Rusyann Taliban ile görümeler planlamadn söyledi.

ABDnin Taliban ile bar görümeleri yaptn hatrlatan Kabulov, Rusya, ABDnin Taliban ile anlamasn istiyor. Fakat imdilik kesin bir anlama hakknda konumak için erken. diye konutu.

ABDnin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ile Taliban yetkilileri arasnda 16 gündür Katarda devam eden bar görümeleri dün sona erdi.

Halilzad, sosyal medya hesabndan yapt açklamada, beinci kez gerçekleen Taliban ile bar görümelerinde yabanc güçlerin Afganistandan çekilmesi ve Afganistan topraklarnda baka gruplarn tehdit oluturmamas konularnda uzlamaya varldn ifade etmiti.

- Taliban ile bar süreci

Afganistan Cumhurbakan Eref Gani yönetimindeki hükümet için büyük bir tehdit unsuru olan Taliban, halen ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini devam ettiriyor.

Baz bölgeleri Talibann kontrolündeki ülkede ciddi güvenlik sorunu bulunuyor.

Afganistan hükümeti, geçen yllarda birçok kez Taliban ile bar görümelerine balamak için çaba sarf etti ve bu kapsamda Bar Konseyi kurulmasna karn bir sonuca ulalamad.

Hamid Karzainin devlet bakanl döneminde, Afganistan yönetimi ile Taliban arasndaki temaslarn, Katarn bakenti Dohada Haziran 2013te yaplmas planlanyordu.

Ancak Talibann ofise Afganistan slam Emirlii tablosu ve bayran asmas üzerine Afgan hükümeti müzakerelerden vazgeçmiti. Ofis bir aydan ksa bir süre sonra kapanm ve böylece bar müzakereleri de ertelenmiti.

Ana Sayfaya Git