Rusya BMGK’deki reform taleplerini destekliyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) reforma ihtiyaç olduğunu ve bu konuda gelen çağrıları desteklediklerini bildirdi.

Haberler 10.03.2018 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Lavrov, Afrika turu kapsamnda ziyaret ettii Etiyopyada Afrika Birlii Komisyonu Bakan Musa Faki Muhammedle bir araya geldi. Toplant sonrasnda Muhammedle basn toplants düzenleyen Lavrov, Afrika Birliinin BMGK için yaplan reform çarlarna destek verdiklerini belirtti.

Rusya, BMGKde reforma ihtiyaç olduuna inanyor. diyen Lavrov, gelimekte olan ülkelerin burada temsilinin önemli olduunu söyledi. Lavrov, bu konudaki farkl seçenekleri düünmeye hazr olduklarn kaydetti.

Lavrov, konseyde Afrika ktasnn temsil edilmesinin mümkün olduunu ifade ederek, Bizim önceliimiz Afrikada gelimekte olan ülkelerin BMGKdeki temsilini salanmas. diye konutu.

- Afrikann temsil edilmemesi anlalr ve adil deil

Komisyon Bakan Muhammed ise BMGKde Afrikann daimi bir temsil hakk olmamas anlalr ve adil deil dedi.

Afrikada 1,2 milyar insan yaadna vurgu yapan Muhammed, BMde masaya gelen konularn çounun Afrikayla ilgili olduuna dikkati çekti.

Rusyann Afrikann meru talebine destek olduunu belirten Muhammed, Afrikann BMGKde daimi bir temsil hakk istemesi meru ve bu alanda henüz kazanlm somut bir ilerleme yok. dedi.

ngiltere, çin, Fransa, Rusya ve ABDnin daimi temsilci olduu ve alnan kararlarda veto hakk bulunduu BMGKde, bunun yannda iki yllna seçilen 10 geçici üye bulunuyor.

Afrika Birlii, konseyde Afrika ülkelerinin de daimi temsil hakk kazanmasn ve reform yaplmasn talep ediyor. Birlik, ayrca veto hakknn kaldrlmamas halinde konseydeki tüm üyelere veto hakk tannmasn istiyor.

Ana Sayfaya Git