Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı: Düşen uçakta Wagner'in kurucusu Prigojin öldü

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya), bugün Tver'de düşen uçakta Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in öldüğünü bildirdi.

Haberler 24.08.2023 - 00:04 Son Güncelleme : 24.08.2023 - 00:04

Rosaviatsiya, Tverde düşen ve 10 kişinin öldüğü özel jette bulunanların isimlerini açıkladı.

Uçakta yer alan yolcu listesinde Prigojinin yanı sıra yardımcısı ve Wagnerin kurucularından Dmitriy Utkin ile Sergey Propustin, Yevgeniy Makaryan, Aleksandr Totmin, Valeriy çekalov, Nikolay Matuseyevin isimleri yer aldı. Hayatını kaybeden 3 kişilik mürettebatın da Aleksey Levşin, Rustam Karimov ve Kristina Raspopova olduğu açıklandı.

Rosaviatsiyadan akşam saatlerinde yapılan açıklamada, Tverde özel jetin düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğü bildirilmişti.

Wagnere yakınlığıyla bilinen bazı Telegram kanallarında, uçağın Rus ordusuna ait savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü öne sürülüyor.

WAGNER LİDERİ RUS KOMUTANLARLA GERGİNLİK YAŞAMIŞTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin şefi olarak bilinen ve Rus yönetimine isyan başlatan Prigojin, birçok ülkede faaliyet gösteren paramiliter grubu Wagnerin Ukrayna savaşında rol oynamasıyla ön plana çıktı.

Mensuplarının çoğunu hükümlülerin oluşturduğu Wagner grubu, Ukraynanın dışında Suriyedeki iç savaş da dahil olmak üzere Orta Doğu ve Afrikadaki çeşitli çatışmalara asker gönderdi.

Prigojin, son aylarda defalarca Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoyguyu ve Rus Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimovu beceriksizlikle ve Ukraynada savaşan Wagner birimlerini kasten yetersiz ikmalle suçlamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, isim vermeden Ukraynadaki gönüllü oluşumların kendisiyle sözleşme imzalamasına yönelik karar çıkartmıştı.

Bu hareket hükümetin Wagner üzerinde daha fazla kontrol elde etme girişimi olarak görülmüştü.

Wagnerin kurucusu Prigojin, 24 Haziranda Rus yönetimine silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenkonun araya girmesiyle sona ermişti.

Prigojin ve Wagnerin paralı savaşçıları, isyanın ardından Belarusa giderken, burada Belarus askerlerine eğitim vermeye başlamıştı.

Ana Sayfaya Git