Rusya İdlib'de 300 binden fazla sivili susuz bıraktı

Rusya'ya ait savaş uçağının, Suriye'nin İdlib ilinin batısında şehre su sağlayan ana istasyonlardan birini bombalamasının 300 binden fazla sivili susuz bıraktığı belirtildi.

Haberler 06.01.2022 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

dlib

Muhaliflere ait uçak gözlemevine göre, Rusyann Su-34 tipi sava uçann 2 Ocakta dlib il merkezinin yaknlarndaki Arani su datm ve pompalama istasyonunu bombalamas sonucu tesis kullanlamaz hale geldi.

dlib Su leri Müdürü Cemel Diyben, AA muhabirine yapt açklamada, söz konusu tesisin 300 binden fazla sivile hizmet verdiini söyledi.

Diyben, Rusya, sivillerin temel ihtiyaç kaynaklarndan birini hedef ald ve sivilleri susuz brakt. dedi.

Dünya, Rusyann Suriyede ne yaptn izliyor

dlibli sivillerden brahim Zeer, Rus sava uçaklarnn altyap tesislerine saldrlarn artrdn söyledi.

Rusyann su tesislerini hedef almasnn tehlikeli olduunu belirten Zeer, dlibde 300-400 bin civarnda insan sudan mahrum kalacak. Halkn satn alma gücü zaten yok. Günden güne sivillerin yaam mücadelesi büyüyor. ifadelerini kulland.

Zeer, Sava uçaklar daha önce rastgele saldr düzenliyordu. imdi ise altyapy sistematik olarak hedef alyor. Dünya, Rusyann Suriyede ne yaptn izliyor. diye konutu.

dlibde yaayan Muhammed Halit, saldrya maruz kalan su pompalama istasyonunun, dlibde sivillerin su ihtiyacn karladna iaret ederek Bu kadar pahalln üzerine bir de parayla su temin etmek çok zor. Su almak halka ekstra yük olacak. dedi.

Saldrlar sonucu amn Dou Guta ilçesinden göç ederek dlibe yerleen Mustafa Mahy de su bulmann zaten zor olduunu, saldrdan sonra su kalmadn ve satn alacak maddi imkanlarnn olmadn belirtti.

dlibde çalma imkannn olmadn dile getiren Mahy, Ne yapacamz bilmiyoruz. Her eye katlanabiliriz ama susuzlua hayr. Su olmaz ise hiçbir ey yaplmaz. diye konutu.

dlibdeki durum

Türkiye, Rusya ve ran, 2017deki Astana toplantsnda Esed rejiminin kontrolünde olmayan alanda 4 gerginlii azaltma bölgesi oluturma karar ald.

Rejim, ran destekli teröristler ile Rusya, saldrlara devam ederek 4 bölgeden 3ünü ele geçirdi ve dlibe yöneldi.

Türkiye, Eylül 2018de Rusya ile atekesi güçlendirmek için ek mutabakata varsa da saldrlar Mays 2019da tekrar iddetlendi.

Türkiye ile Rusyann 5 Mart 2020de salad yeni mutabakatn ardndan atekes büyük ölçüde korunuyor.

2017-2020 döneminde saldrlardan kaçan yaklak 2 milyon sivil Türkiye snrna yakn bölgelere göç etmek zorunda kald.

Ana Sayfaya Git