Rusya ile mahkum takasındaki rolü için ABD’den Türkiye’ye teşekkür

ABD Ulusal Güvenlik Danışması Jake Sullivan, ABD ve Rusya arasında yapılan mahkum takası için Türkiye’ye teşekkür etti.

Haberler 29.04.2022 - 01:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

WASHINGTON (HA) - ABD Ulusal Güvenlik Danmas Jake Sullivan, ABD ve Rusya arasnda yaplan mahkum takas için Türkiyeye teekkür etti.

ABD ve Rusya arasnda ABDde uyuturucu kaçakçlndan tutuklanan Rus pilot Konstantin Yaroshenko ile Rusyada polise saldrd gerekçesiyle tutuklanan ABDli eski Deniz Piyadesi Trevor Reed ile takas Ankarada yürütülen gizli bir operasyonla takas edilmiti.

Mahkum takasnn baaryla sonuçlanmasnn ardndan açklama yapan ABD Ulusal Güvenlik Danmas Jake Sullivan, ABD ve Rusya arasnda yaplan mahkum takasndaki yardmlar için Türkiyeye teekkür ederek, Trevor Reede ho geldiniz derken, Türkiyeye onun güvenli dönüünü mümkün klmadaki rolünden dolay minnettarz. Bu önemli konuda Türk ortaklarmzn yardmlarn takdir ediyoruz dedi.

Yetkililer mahkum takasnn nerede gerçekletiini resmi olarak açklamasa da, takastan saatler önce Rusya Federal Güvenlik Servisine (FSB) ait bir uçan Ankaraya uçtuu tespit edildi. Rus haber ajanslar ise, Yaroenkonun Ankaradan Rusyann Soçi kentine ardndan bakent Moskovaya uçtuunu bildirdi.

Reedin babas Joey Reed ABD basnna verdii demeçte, ABD uça Rus uçann yannda durdu ve iki mahkum da filmlerde gördüünüz gibi yürüdüler dedi.

Rus pilot Yaroshenko, 28 Mays 2010 tarihinde ABD Uyuturucuyla Mücadele Dairesi ajanlar tarafndan Liberyada gözaltna alnarak ABDye getirilmi ve 20 yl hapis cezas verilmiti. ABDli Reed ise 2020 ylnn temmuz aynda çkan bir tartmada, Rus polis memurlarnn hayatn ve saln tehlikeye att gerekçesiyle 9 yl hapis cezasna çarptrlmt.

Ana Sayfaya Git