"Rusya İran'ı kendi kartı olarak kullanıyor"

İran Uluslararası Enerji Politikaları Araştırma Merkezi üyesi Murtaza Behruzifer, Rusya'nın İran'ın stratejik ortağı olmadığını ancak, İran'ı kartı olarak kullandığını söyledi.

Haberler 21.06.2018 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avusturyann bakenti Viyanada cuma günü yaplacak Petrol hraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplants öncesi ranl çiler Haber Ajans ILNAya konuan Behruzifer, Biz, Rusyann stratejik ortamz olduunu sanyoruz. Halbuki taktik ortamz bile deil. dedi.

rann çkarlarn korumak için bölge ve dünya ülkeleriyle diyalog ve i birlii kurmas gerektiini vurgulayan Behruzifer, u bilinmelidir ki Rusya sadece ran kendi ulusal çkarlarn salamak için kart olarak kullanyor. Rusya lazm olan her yerde ran kartn masaya koydu. diye konutu.

OPEC toplantsnda Rusya ve Suudi Arabistann uzun vadeli stratejik çkarlarn temin etme çabasnda olacaklarn dile getiren Behruzifer, öyle devam etti:

Rusya ve Suudi Arabistan petrol fiyatlarnn dümesinden olumsuz yönde etkilenecektir. ABDye petrol piyasasndaki talebi karlayabileceklerini ve piyasada dalgalanmalarn önüne geçebileceklerini ispat edebilmeleri durumunda kendi ksa vadeli çkarlarndan vazgeçerek uzun vadeli stratejik menfaatlerine yöneleceklerdir.

Behruzifer, rann OPEC toplantsnda petrol üretiminin art veya düürülmesi yönündeki kararlarna kar çkabileceini kaydetti.

OPEC üyesi ülkelerden Suudi Arabistan yln ikinci yarsnda petrol üretimini artrmaya devam ediyor. Rusya da petrol üretimini artrmay hedefliyor. Ekonomisi petrol gelirlerine dayal ran ise fiyatlarn dümemesi için petrol arz dengesini korumak istiyor.

Ana Sayfaya Git