Rusya kontrolü tekelleştiriyor!

Suriye konulu Cenevre 4 görüşmelerinde muhalefet heyetinde yer alan en büyük askeri gruplardan İslam Ordusu'nun (Ceyşu'l İslam) temsilcisi Muhammed Alluş, Rusya'nın muhalifleri kontrol altına almak istediğini, başaramayınca Beşşar Esed rejiminin ateşkes ihlallerine göz yumduğunu söyledi.

Haberler 28.02.2017 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sviçrenin Cenevre kentinde BM gözetiminde Suriyeli taraflar arasnda süren 4. tur görümelere katlan Allu, AA muhabirinin iç savataki duruma ilikin sorularn yantlad.

slam Ordusunun siyasi temsilcisi Allu, 23-24 Ocakta Türkiye ve Rusya öncülüünde düzenlenen Astana toplantsnda Esed rejimine profesyonelce hazrlanm belgeler sunduklarn söyledi.

Allu, atekesin güçlendirilmesi, tutuklularn serbest braklmas ve ablukalarn kaldrlmasn içeren belgelere 6 ubattaki ikinci Astana toplantsnda cevap beklediklerini, ancak rejim heyetinin baka bir belgeyle karlk verdiini aktard.

- Rusya, sözünü tutmad

Bir belge verdiimizde, onun üzerinde konumamz lazm. Baka bir belgeyle karlk vermek olmaz. diyen Allu, öyle devam etti:

Rusya, belgemizi çok ayrntl buldu. ki gün içinde Ankarada tek tek ayrntl ekilde ele alalm dediler. Ancak imdiye kadar dönü olmad. kinci Astanada son oturuma katlmak istemedik. Bunun üzerine Rusya, bize bombardmann duraca sözünü verdi. Bu söze Kazakistan Dileri Bakan Yardmcs ahitti. Ancak Rusya, sözünü tutmad.

Allu, Astanada Rus heyetine atekesi izleme mekanizmasna ilikin çalma sunduklarn ancak, uluslararas hukuka aykr cevabn aldklarn anlatt.

Muhammed Allu, öyle devam etti:

Uluslaras hukuka neden aykr olduunu sorduk. Ancak cevap alamadk. Onlar da, Rejim bu maddeleri reddetti dedi. Biz de Hangisini kabul ettiyse, oradan devam edelim dedik. Buna da cevap vermediler. Biz belgemizi Astanada BMye ve dier ülke heyetlerine de ilettik. Belgemizi övdüler.

- Rejim, Humusta tiyatro oynad

Allu, Rusyann stratejisi nedir? sorusuna, Ya sözünü rejime ve rana geçiremiyor veya baz siyasi hedeflere varmak istiyor. Bizi kullanamadn görünce, rejime tekrar yeil k yakt. Rejimi kontrol altna ald gibi, muhalifleri de kontrol altna almak istiyor. dedi.

Rejim, atekes istemiyor. Kan ile besleniyor. Atekes olursa, rejim ölür. ifadesini kullanan Allu, Esedin müzakerelerde ciddi yaklam sergilemediini dile getirdi.

Allu, unlar kaydetti:

Hatta (Rejim görümeler srasnda) kendi kendine terör saldrs yapyor. Bunu, dünyaya terörle ilgili kendi görüünü empoze etmek için yapyor. Bunun örnei Humusta oynad tiyatrodur. Bear Caferi, Humus saldrsndan çok mutlu oldu ve Terörü knayn dedi. Caferinin terörün knanmasn istedii gün, rejim Suriyede sivilleri öldürüyordu. Sivil katliam, binlerce kadn tutuklamak, insanlar kimyasal silahla hedef almak, milyonlarca insan tehcir etmek, terör deil mi? Rejim, DEAn en büyük ibirlikçisi. Rejimi en çok destekleyen DEAtr. Ruslara rejim ve DEA ibirliine dair kantlarmz olduunu söyledik. Ruslar da evet, biliyoruz dediler.

Suriyedeki ii milislerin varlna dikkati çeken Allu, Lübnan Hizbullah, Irak Hizbullah El Nuceba Hareketi, Zeynebiyyun, Fatimiyyun Suriyede ne yapyor? Bunlar teröristler. Bir an önce çkmallar. Sadece bir grubu (Nusra Cephesi) çkmaya zorlamak, anlamszdr. diye konutu.

Allu, Suriyenin gelecei ne zaman iyi olur? sorusuna, Suriyenin gelecei, ancak Bear Esed giderse, iyi olur. Baka türlü iyi olmas mümkün deil. yantn verdi.

Ana Sayfaya Git