Rusya S-400'ler ilkbaharda kullanıma hazır olacak

ABD'nin S-400 krizinin aşılması için Türkiye'ye baskısının arttığı bir dönemde, Rusya'dan 'sistemler 2020 ilkbaharında kullanıma hazır hale olacak' açıklaması geldi. Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Başkanı Dmitriy Şugayev, "Yıl sonuna kadar Türk uzmanların eğitimini tamamlayacağız. Baharda ise sistem, artık askeri kullanıma hazır hale gelecek" dedi.

Haberler 18.11.2019 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin Rusyadan ald S-400 hava sistemleri konusunda ABDyle yaad kriz devam ederken, Rusyadan yeni açklama var. Rusya Federal Askeri-Teknik birlii Servisi Bakan Dmitriy ugayev, S-400 hava savunma sisteminin 2020 baharna kadar kullanma hazr hale getirilerek Türk ordusunun hizmetine verileceini söyledi. ugayev Türk uzmanlarnn eitiminin de 2019 sonuna kadar tamamlanacan belirtti.

Dubaide bir fuarda gazetecilerin sorularn yantlayan ugayev, Türkiye ile olan S-400 sözlemesi planland ekliyle sürüyor. Yl sonuna kadar Türk uzmanlarn eitimini tamamlayacaz. Baharda ise sistem, artk askeri kullanma hazr hale gelecek. Her ey planladmz gibi gidiyor dedi.

Türkiyenin S-400 karar nedeniyle Amerikan yapm F-35 programndaki ortakl da askya alnmken, ugayevden bir de Rus yapm sava uça açklamas geldi. Rus yetkili, Türkiyeye beinci nesil sava uçaklarnn gelitirilmesi için teknolojik yardm yapmaya hazr olduklarn söyledi: Bu alandaki çeitli sistemler açsndan (Türk beinci nesil sava uçaklarnn üretimi) Türk ortaklarmza önerecek eylerimiz var. Onlarn da bu konuda önemli çalmalar var. Onlara ciddi ekilde yardmc olabiliriz.

NE OLMUTU?

S-400 krizi nedeniyle ABDde Kongrenin Türkiyeye kar yaptrm tasarlar hl gündemde. ABD Bakan Donald Trump son olarak, Cumhurbakan Tayyip Erdoann geçtiimiz çaramba günkü Washington ziyaretinde Türkiyenin Rusyadan S-400 füze savunma sistemlerini satn almasnn kendileri için çok ciddi bir sorun olduunu söylemiti. Trump, Bu konuyu bugün konutuk, gelecekte konuacaz. Umarm ki çözebiliriz demiti.

Trumpn ziyaret öncesi Erdoana bir mektup yazarak, Türkiyenin S-400leri operasyonel hale getirmemesini ve bu durumun kontrol edilmesi için Amerikal uzmanlarn denetimini kabul etmesini istedii, karln 100 milyar dolarlk ticaret anlamasn yeniden masaya koyduu, bu teklifin kabul edilmemesi halinde de yaptrm tehdidinde bulunduu belirtilmiti.

Ana Sayfaya Git