"Rusya, Vaer'de ateşkese garanti vermiyor"

Suriye'de rejimin hava saldırıları sonucu son bir ayda 51 sivilin öldüğü Humus'un merkez semtlerinden Vaer için rejim güçlerinin garantörü Rusya'nın "ateşkes konusunda güvence vermediği" belirtiliyor.

Haberler 09.03.2017 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Humusta muhaliflerin elinde kalan son bölgelerden Vaerde yaklak 60 bin sivil, son 3 yldr Bear Esed rejiminin kuatmas altnda hayat mücadelesi veriyor.

Bear Esed rejimi, be aydr insani yardm giriine de izin vermedii semte yönelik saldrlarn artrd.

Vaer yerel meclisi, rejimin iddetli hava saldrlar sonucu son bir ayda 51 sivilin öldüünü, 320sinin yaralandn aktard. Sivil savunmaya bal hastanelerin acil yardm merkezleri de bu sürede 4 defa hedef alnd.

- Vaer halk aylardr insani yardma muhtaç

Be aydr insani yardmdan yoksun kalan Vaerde halk, elektrik ve suya eriimde de büyük sknt çekiyor. Korku içindeki aileler, yer altna ina ettikleri snaklarda kalyor.

Birlemi Milletlere (BM) ait yardm trlar 21 ubatta semte girmeye çalm, ancak bu giriim rejim güçleri tarafndan engellenmiti.

Bu gelimeden iki gün sonra Humusta rejime ait istihbarat binalarna bombal saldr düzenlenmiti.

Saldry am Özgürletirme Heyeti (Tahrir am) grubu üstlense de Esed rejimi, bunu Vaerdeki sivil halk bombalamak için frsat olarak gördü.

Vaerin basn merkezi sorumlusu Usame Ebu Zeyd AAya yapt açklamada, stihbarat binalarna yaplan saldrlardan sonra rejim, Vaeri sorumlu tutarak, saldrlarnn iddetini artrd. Bu eylemin Vaerden düzenlenmesi imkansz çünkü bölge tamamen kuatma altnda. dedi.

- Ruslar, atekesle ilgili hiçbir garanti vermedi

Ebu Zeyd, önceki gün semtin ileri gelenlerinin oluturduu bir heyetin, Rus yetkililerle görütüünü belirterek, Ruslar, atekesle ilgili hiçbir garanti vermedi. Ancak semtte atekesi salamak için bir taslak anlama metni sunacaklarn söylediler. Bizim heyetimiz de tasla inceleyecek. ifadelerini kulland.

Rejim ile yerel meclisler ve askeri muhalifler arasnda yaplan anlamayla son iki ylda muhalifler ve ailelerinden oluan iki bin kii, dlibe tahliye edilmiti.

Suriye genelinde atekes, 30 Aralk 2016da Türkiye ve Rusyann garantörlüünde ilan edilmiti. Ankarann garantör olduu muhalifler atekese uyarken, rejim güçleri ve yabancs terörist gruplar ihlallerini sürdürüyor.

Ana Sayfaya Git