Rusya'da eski bakan Ulyukayev rüşvetten 8 yıl hapse mahkum edildi

Moskova'nın Zamoskvoretsky mahkemesi, eski ekonomik kalkınma bakanı Alexei Ulyukayev'i, Rosneft müdürü Igor Sechin'den rüşvet almaktan suçlu bularak sekiz yıl hapis cezasına ve 2.2 milyon dolar para cezasına çarptırdı.

Haberler 16.12.2017 - 08:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Savcla göre, Ulyukaev, Rosneftin Bashneftdeki yüzde 50.08 hissesinin satn alnmasyla ilgili olumlu bir sonuç alnmas için Sechinden iki milyon dolarlk bir rüvet talep etti. Yargç Larisa Semenova savcln tutumunu destekledi.Karar, eski Bakann görevlerinin devlet mülklerinin özelletirilmesine katlmn içerdiini belirtti.27 Ocak 2016da Ulyukaev hükümete Bashneftin hisselerini satmas için bir teklif gönderdi. irket Mays aynda özelletirmeye tabi irketler listesine dahil edildi. lemin katlmclar ve Bashneftin özelletirilmesine katlmak isteyenlerden tekliflerin alnma koullar belirlendi. Hükümetin emri üzerine yaplan ilemin arac VTB Capitalti.

Rosneft, bakann özelletirmeye katlmasn istediinde, Ekonomik Kalknma Bakanl bu öneriyi derinlemesine incelemek için talimat ald. Bakanlkça hazrlanan raporda Ulyukaev, özelletirme anlamasna katlm için ayr bir önergede yer alan bavuranlara ek kriterler getirilmesini önerdi.

BAKAN SAVUNMASI

Duruma srasnda eski bakann savunmas, teklifte bulunmadn ancak frsat iaret ettiini srarla vurgulad.

Ekonomik Kalknma Bakanl Bakan, 15 Ekimde Goaya yapt i gezisi srasnda Sechinden anlamann onaylanmasna karn iki milyon dolarlk bir rüvet istedi.

Rosneft bakan bu tutar ödemeyi kabul etti, ancak Federal Güvenlik Servisine bir rüvet fesihiyle ilgili temyiz bavurusunda bulundu.

Eski bakan, 14 Kasmda Rosneftin ofisinde Sechin ile bir araya geldi. irketin bakan, paray bir çantada teslim etti ve daha sonra Ulyukaev yakaland. Eski bakan suçunu kabul etmedi. Durumada Sechinden para almadn ve kendisine verilen çantann Rosneft bakannn Goadaki zirvede kendisine verecei arab içermesi gerektiini söyledi.

Ulyukaevin avukat Larisa Kashtanova, eski Bakann savunmasnn karara itiraz edeceini söyledi.Igor Sechinden tanklk yaplmas istendi, ancak mahkemeye gelmedi. Davann ana tankln yapan, Ulyukaevin tutuklanmas srasnda Rosneftin güvenlik servisine bakanlk yapan Oleg Feoktistov oldu.

Ana Sayfaya Git