Rusya'daki nükleer patlamada radyasyon endişesi

Arhangelsk bölgesinin Severodvinsk kentinde 8 Ağustos'ta askeri birlikteki kazada yaralananları tedavi eden sağlık çalışanları ve hastane personeli radyasyona maruz kaldıklarından endişe ediyor.

Haberler 24.08.2019 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusyada ay banda nükleer patlamann gerçekletii askeri birlikte yaralanan alt kiiden üçüne müdahale eden salk çalanlar, radyasyona maruz kaldklarndan endieleniyor.

BBCnin haberine göre, Arhangelsk bölgesinin Severodvinsk kentinde askeri birlikte meydana gelen patlamada yaralanan alt kiiden üçüne müdahale eden salk çalanlar, yeterli güvenlik önlemlerinin alnmadndan ikayet ediyor ve radyasyona maruz kalm olma korkusu yayor.

Kazann kurbanlarna müdahale eden ekipteki iki salk çalan, BBC muhabirine yapt açklamada, üç yaraly tedavi ettiklerini, gerekli korumann salanmamas sebebiyle kendilerinin de radyasyona maruz kaldklarndan endie ettiklerini söyledi.

Dier üç yaralnn ise radyasyon kazalar için gerekli ekipmana sahip bir hastaneye sevk edildii belirtildi.

Kendilerinden saklanan bilgi olduunu savunan salk çalanlar, tedavi ettikleri yarallarn durumlarnn çok ar olduunu, doktorlarn bir süre sonra yarallarn yüksek dozda radyasyona maruz kaldklarn tespit ettiini aktararak, bu tür güvenlik ihlallerinin bir daha yaanmamasn istediklerini vurgulad.

Üç yaralnn daha sonra Moskovadaki bir hastaneye gönderildii ve u anki durumlarnn bilinmedii kaydedildi.

Askerler hastaneyi arndrd

Üç yaralnn tedavisinin ardndan askeri ekiplerin Arkhangelskdaki hastanede radyasyondan arndrma çalmas yapt kaydedildi.

Rusya Salk Bakanl, 91 salk çalanndan birinde bile yaplan testlerde tehlikeli dozda radyasyon saptanmadn açklamt.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kuruluu (Rosatom), Severodvinskte bulunan askeri birlikteki patlamann, sv yaktl roket motoru için denenen radyoizotop güç kaynandaki kaza nedeniyle yaandn bildirmiti.

Ülkenin Arhangelsk bölgesinin Severodvinsk kentindeki askeri birlikte perembe günü füze motor denemesi esnasnda patlama meydana gelmi, 5 kii hayatn kaybetmiti.

Rus medyasnda çkan baz haberlerde, patlamann ardndan bölgede nükleer sznt yaand öne sürülmütü.

Rusyann hava durumu servisi Roshydromet 14 Austosta, radyasyon seviyelerinin Severodvinskte normalin 16 katna çktn ortaya koymutu.

Ana Sayfaya Git