Rusya'nın Astana süreciyle sınavı

Esed rejimi, çatışmasızlık bölgelerinden İdlib hariç hepsini ele geçirdi. Esed rejiminin saldırılarının önüne geçmeyen Rusya, pek çok kez bunlara savaş uçaklarıyla doğrudan destek verdi.

Haberler 22.08.2019 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusyann Astana anlamalar sürecinde garantörlüünü üslendii Bear Esed rejimi, çatmaszlk bölgelerinden dlib hariç hepsini ele geçirdi. Esed rejiminin saldrlarnn önüne geçmeyen Rusya, pek çok kez bunlara sava uçaklaryla dorudan destek verdi.

ç savan bandan bu yana Esed rejiminin en büyük destekçisi olan Rusya, Aralk 2016da Türkiyenin çarlar üzerine Halepte rejim kuatmasndaki sivillerin tahliyesi için garantörlük rolünü üstlendi.

Ankara ve Moskova yönetimlerinin i birliiyle Halepli sivillerin 4 ay süren rejim ablukasndan çkarlmas, ikili arasndaki ortakln Suriyenin geneline yaylmas fikrini dourdu.

Kazakistann bakenti Nur Sultanda Ocak 2017de bir araya gelen Türk ve Rus yetkililer, Astana formatl görümeleri balatt.

4-5 Mays 2017deki görümede, Türkiye, Rusya ve garantör olarak dahil edilen ran, Suriyede çatmalarn en youn olduu 4 bölgeyi Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etti.

Buna göre, dlib ili ve komu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) baz bölgeleri, Humus ilinin kuzeyindeki belli bölgeler, bakent amdaki Dou Guta ile Suriyenin güneyinin baz bölgelerinde (Dera ve Kuneytra vilayetleri) atekes yürürlüe girdi.

Rusyann imza att anlamalarla snav böylece balad.

Rusya, müttefikinin ilerleyiine havadan destek oldu

Garantörlüünü üstlendii am yönetiminin atekes ortamndan faydalanarak toprak elde etme çabasna her defasnda göz yuman Rusya, çou zaman da muhalifler karsnda güç kaybeden müttefikinin ilerleyiine havadan destek verdi.

lk olarak, Mays 2017de Humustaki, ardndan Nisan 2018de Dou Gutadaki ve Haziran 2018de de ülkenin güneyindeki Gerginlii Azaltma Bölgeleri, iki müttefikin youn saldrlar, ablukas ve tehcir politikas neticesinde rejimin kontrolüne girdi.

Üç bölgeden tehcir edilen siviller, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesine snd ve bölgenin nüfusu 4 milyona ulat.

Rejimin, bu kez de kuzeye younlamas üzerine Türkiye, dlibde yeni katliam ve göç felaketinin yaanmamas için devreye girdi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Rus mevkida Vladimir Putin, Rusyann Soçi kentinde 17 Eylül 2018de bir araya gelerek, dlibde atekesi güçlendirmek için ek bir mutabakata vard.

Ancak Rusya, imza att bu metne ramen müttefikine güçlü desteini sürdürdü.

Bölgedeki göç sürecini izleyen ve verilendiren Suriye Müdahale Koordinatörlüünün istatistiklerine göre, dlib mutabakatndan bu yana 945 bin 992 sivil rejim ve destekçilerinin saldrlarnda yerinden edildi.

Türkiye ise bu süre içerisinde Rusyaya garantörlük sorumluluklarn hatrlatmaya devam ediyor.

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, dün yapt açklamada, dlibde genel bir atekesin tesis edilmesi, sükunetin salanmasyla ilgili Rus muhataplaryla temasta olduklarn belirtmiti.

Rus lider Putin ise önceki gün dlibdeki gelimeleri, Rusya, Suriye ordusunun dlibdeki teröristlere kar çabalarn destekliyor. ifadeleriyle deerlendirmiti.

Karadan da geni ve açk destek

Rusya, dier bölgelerde de zaman zaman rejime kara destei salam olsa da kapsaml ve açk ekilde ilk defa dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde kara savana müdahil oldu.

AA muhabirinin derledii bilgilere göre, Hama krsalndaki çatmalarda yaklak 65 Rus savaç mevcut. Bunlarn yarsndan çou Vega ve Wagner gibi özel askeri irketler için çalan sözlemeli askerlerden oluuyor. Bu güçler, Rus özel kuvvetleri (Spetnaz) ve askeri istihbarat birimi (GRU) ile ortak hareket ediyor. Söz konusu kuvvetler, rejimin kontrolüne giren Kefrenbude ilçesi, Habit beldesi ve Mellah Tepesi bölgelerinde aktif halde kara savana dahil oldu.

Lazkiye krsalndaki Kebbine cephesinde çekilmi fotoraflar da yaylan Rus özel kuvvetleri mensuplar, Türkmenda, Kürtda, Keseb ve Selma arasnda konulu durumdalar. Bu bölgede de yaklak 170 Rus özel kuvvetiyle askeri irket çalan olduu biliniyor.

Rusya Dileri Bakan Sergey Lavrov da dünkü açklamasnda, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde Rus askeri birliklerinin bulunduunu ve Suriye ordusuyla hareket ettiini dile getirmiti.

dlibdeki askeri muhaliflerin çat kuruluu ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileeni Ulusal Özgürletirme Cephesi Sözcüsü Naci Mustafa, 19 Temmuzda yapt açklamada, (Hamann kuzey krsalndaki son çatmalarda) Bu defa farkl ve kapsaml ekilde Rusyaya ait piyade birliklerinin rejim güçleriyle ön saflarda çattn görüyoruz. ifadelerini kullanmt.

Ana Sayfaya Git