S-400 teslimatı başladı

TÜRKİYE'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin teslimatına başlandı. Sisteme ait birinci grup malzemeleri taşıyan 3 uçak, art arda Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki Mürted Hava Meydanı'na indi. Uçaklardan indirilen malzemeler, hangarlara taşındı.

Haberler 13.07.2019 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye, bata Suriye sava olmak üzere bölgede yaanan olaylar sonras hava sahas güvenliini arttrmay hedefledi. ABDnin Patriot füze savunma sistemi talebine olumlu yant vermemesi üzerine Türkiye, farkl alternatiflere yöneldi. Bu kapsamda Rusyann teklifini deerlendiren Türkiye, S-400 hava savunma sistemini satn alma karar ald. Bu kapsamda, Türkiye ile Rusya arasnda 11 Nisan 2017de S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözlemesi imzaland. Türkiye, dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak deerlendirilen S-400leri alarak hava sahasn olas tehditlerden korumay amaçlad. Türkiye, Rusyaya toplam dört bataryadan oluan iki adet S-400 sistemi için 2,5 milyar dolar ödeyecek.

3 UçAK ND

ABDnin olas yaptrmlarna kar geri adm atmayan Türkiye, S-400 savunma sistemini teslim almaya balad. Rusyaya ait uçak, sabah saatlerinde S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin ilk malzemelerini bu sabah Ankarann Kahramankazan lçesinde bulunan Mürted Hava Meydanna getirdi. Sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanna inen ilk uçan alandan ayrlmasnn ardndan Rusyaya ait 2 uçak daha art arda ayn alana indi. Uçaklarda bulunan malzemeler indirilerek, teslim alnd. Savunma sistemine ait malzemeler, eski ad Aknc Hava Üssü olan Mürted Hava Meydannda hangarlara götürüldü.

BAKANLIK DUYURDU

Teslimata ilikin resmi açklamay Milli Savunma Bakanl yapt. Açklamada, S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydan/Ankaraya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren balamtr denildi.

Cumhurbakanl Savunma Sanayii Bakanl da yazl bir açklamada yaparak, sisteme ait parçalarn teslimatlarnn önümüzdeki günlerde devam edileceini, sistem bütünüyle hazr olduktan sonra ilgili makamlarn belirleyecei ekilde kullanmna balanacan kaydetti.

LK GÖRÜNTÜLER DHA PAYLATI

S-400lerin Türkiyeye teslimatna ilikin ilk görüntüleri, Demirören Haber Ajans (DHA) abonelerine servis etti. DHAnn, alana inen ilk Rus uçana ilikin çektii görüntüler, haber kanallar tarafndan son dakika bal ile izleyicilerle paylald.

S-400ÜN TEKNK ÖZELLKLER

S-400, sava uçaklar, radar tespit ve kontrol uçaklar, keif uçaklar, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve dier gelimi hava saldrs araçlarn imha etmek üzere tasarland. S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve ksa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor. Ksa, orta ve uzun menzillerde füzeleri ayn anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklktaki hedefi alglama özelliine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hzla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.

Ana Sayfaya Git