S-400'ler gelecek

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Pentagon'dan Ankara'ya gelen F-35 mektubuna "Türkiye aldığı karardan vazgeçmez, S-400'ler Türkiye'ye gelecek ve konuşlanacak. Kimse Türkiye'ye ültimatom veremez" yanıtını verdi.

Haberler 14.06.2019 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Fransann YPG ile yakn i birliini doru bulmuyoruz. Fransann YPG ile i birlii içinde olmas Fransaya yakmaz. dedi. çavuolu ile Fransa Dileri Bakan Jean-Yves Le Drian, Dileri Bakanlndaki ikili ve heyetleraras görümelerin ardndan ortak basn toplants düzenledi.

PKK üyeleriyle ilgili Fransann ald tedbirleri takdirle karladklarn kaydeden çavuolu, Fransada tutuklu PKK üyesi teröristler var. Yine baz PKK üyelerinin ve PKKya destek veren ahslarn mal varln dondurma konusunda da Fransann att admlar takdirle karladmz söylemek isteriz. ifadelerini kulland.

çavuolu, Fransa ile Suriye konusunda bir konu hariç görülerinin tamamen örtütüünü belirterek, sahadaki durum, siyasi süreçle ilgili konular, rejimin saldrganl ve Suriyenin toprak bütünlüü dahil tüm konularda Fransa ile ortak hareket ettiklerini kaydetti.

Bakan çavuolu, Fransann PKK ile ibirliine ilikin unlar kaydetti: Fakat Fransann PKK ile hiçbir fark olmayan YPG ile yakn i birliini doru bulmuyoruz ve bunun NATOdaki i birliimiz dahil birçok konuya yansdn görüyoruz. PKK eittir YPGdir. Dolaysyla PKKya yönelik bu tedbirler alnrken dier taraftan YPG ile yakn i birlii içinde olmas Fransaya yakmaz. Suriyenin gelecei için, snr bütünlüü, toprak bütünlüü için tehlikelidir. Ayrca bizim snr güvenliimiz ve ülkemizin ve milletimizin güvenlii için de hassas bir konudur.

dlibde atekes iddias

çavuolu, dlib Muhtrasnn tam olarak uygulanmas konusunda üzerlerine düeni yaptklarn belirterek, öte yandan rejimin siyasi deil askeri çözüme inandna iaret etti.

Son zamanlarda rejimin dlibe yönelik saldrlarnn arttna dikkati çeken çavuolu, özellikle okullar ve hastanelerle sivillerin hedef alndn söyledi.

çavuolu, çatmalarn durmas için Rusya ile youn çaba sarfettiklerini belirterek, u anda tam olarak atekes saland demek mümkün deil ama bu konuda Rusya ile beraber ciddi, samimi gayretlerimizin olduunu da söylemek isterim. diye konutu.

TSKnn gözlem noktasna saldr

Bakan çavuolu bu sabah Türkiyenin 10. gözlem noktasna yönelik saldr olduunu söyledi. Üç Türk askerinin bu saldrdan hafif ekilde yaralandn bildiren çavuolu, Bunun biz kastl olduunu düünüyoruz. Rusya ile de bu konuda görüüyoruz. Eer rejim buna yönelik saldrlar devam ettirirse, gereini de yaparz. Bundan da hiç kimsenin tereddütü olmasn. dedi.

Öte yandan çavuolu, rejime de bu saldrlarn durmas için Rusyann ve rann garantör olarak gerekli basky kurmas gerektiinin altn çizdi.

Rum basn yanlyor

Fransz Bakan Le Drian, Rum basnnda yer alan Fransann GKRYde üs edinecei ve buradaki askeri mevcudiyetini kalc hale getirecei iddialarna ilikin, Fransz bir üssün veya Fransz askeri birliklerinin Kbrsta konulanmas gibi bir öngörümüz kesinlikle olmad. dedi. Fransz Bakan, Rum basnn bu konuda yanld söyleyebilirim. ifadesini kulland.

dlib konusunda Türkiyeyi destekliyoruz

Fransa Dileri Bakan Le Drian, dlib meselesinde durumdan kaygl olduklarn söyleyerek, Biz dlib konusunda Türkiyeyi destekliyoruz. Atekese uyulmasn salamak durumundayz. çünkü çok tehlikeli ve patlayc etkiye sahip olabilecek bir durum var ortada. eklinde konutu.

Le Drian, Atekese müdahale edebilecek her bir adm, sonrasnda hepimiz için dramatik sonuçlar dourabilir. uyarsn yapt.

Fransa ile Türkiyenin tarihi ve kültürel balara sahip olduunu belirten çavuolu, Fransz mevkidayla ikili ilikileri tüm boyutlaryla ele alma frsat bulduklarn söyledi. çavuolu, ekonomik ilikiler balamnda firmalarn durumlar hakknda görü alveriinde bulunduklarn belirterek, kili ticaret hacmimizi 14 milyar dolardan 20 milyar dolara çkarmak için gerekli çalmalar sürdürme konusunda hemfikiriz. diye konutu.

çavuolu, Türkiye-Fransa Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesinin (JETCO) de bir an önce toplanmas ve i konseyinin düzenlenmesinin bu amaca katk salayacan söyledi.

Fransann Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin dönem bakanln Finlandiyadan devraldn hatrlatan çavuolu, kendilerini kutlayarak baarl bir dönem bakanl geçireceklerinden endie duymadklarn kaydetti. Fransann dönem bakanl önceliklerini gerçekçi bulduklarn anlatan çavuolu, Birlikte yaama kültürünü ön plana çkardklar için teekkür ediyoruz. ifadelerini kulland.

AB süreci

Avrupa Birlii (AB) sürecinde özellikle vize serbestisinin hayata geçmesi konusunda geri kalan 6 kriter için çaltklarn kaydeden çavuolu, teknik müzakerelerin devam ettiini, Gümrük Birliinin modernizasyonu konusunun da bir an önce tekrar masaya yatrlmas gerektiini anlatt.

çavuolu, görümelerde AB ile mültecilere ilikin 18 Mart mutabakatnn uygulanmasn da ele aldklarn söyledi.

Fransada 700 bin civarnda Türk yaadna dikkati çeken çavuolu, Fransada ve Avrupada artan rkçlktan onlarn da etkilendiini üzüntüyle görüyoruz. dedi.

çavuolu, Fransadaki ar sa partinin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde gücünü artrdna dikkati çekerek, Avrupadaki artan bu rkçla kar ortak tavr alnmas gerektiinin altn çizdi.

Fransada iktidardaki partinin bu konulardaki hassasiyetinin önemli olduunu kaydeden çavuolu, Fransa Avrupa için önemli bir ülke ve bu tür popülizmden uzak gerçekçi politikalarla u anda ortak deerlerimizi yok etmeye balayan, andran ar akmlarla birlikte mücadele etmemiz lazm. diye konutu.

Fransann benimsedii popülist tutumu kesinlikle reddediyoruz

çavuolu, 1915 olaylarna ilikin, Fransann benimsedii popülist ve siyasi tutumunu biz kesinlikle reddediyoruz. Bu tür tutumlarn ilikilerimize bir fayda salamayaca ortadadr. eklinde konutu.

Bakan çavuolu, 24 Nisan anma günü kabul etmenin Fransa Anayasa Konseyinin ve Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin verdii kararlarla çelitiine dikkati çekerek, Eer Ermenistan kendine güveniyorsa ortak çalma grubu kurma önerimizi kabul etsinler. çinde Fransa olsun, Rusya olsun, ABD olsun. Ermenistan kimi istiyorsa olsun. Arivleri açalm. dedi.

Bu çalma grubunun tahlilleri sonucunda çkacak karar kabul etmeye hazr olduklarn vurgulayan çavuolu, Ama bu bilimsel çalmalar reddederek popülizm içerikli kararlar da biz reddediyoruz. yorumunda bulundu.

ABD Savunma Bakan Vekili Shanahann mektubu

çavuolu, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahann mektubuna ilikin yapt deerlendirmede, bu mektubun üslubunu kabul etmediklerini, Türkiyenin bamsz ve özgür bir ülke olduunu vurgulad.

Türkiyenin Rusyadan S-400 hava savunma sistemi aldn ve Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann da bu konuyu net bir ekilde açkladn söyleyen çavuolu, Türkiyenin ABDye, S-400 ve F-35ler konusuna ilikin NATOnun da içinde olduu ortak çalma grubu kurulmas önerisinde bulunduunu hatrlatt.

çavuolu, Bakan (Donald) Trump buna evet diyor ama Amerika içindeki baz kurumlar buna hayr diyor, yanamyor. Madem kendinize güveniyorsunuz bizim çalma grubu teklifimizi niye kabul etmiyorsunuz? Bu tür mektuplarla Türkiye ald kararlardan vazgeçmez. Türkiye S-400ü almtr ve Türkiyeye gelecektir, konulanacaktr. Bunun da çalmalar devam ediyor. diye konutu.

Milli Savunma Bakanlnn, söz konusu mektuba bir cevap hazrladn söyleyen çavuolu, En ksa zamanda Milli Savunma Bakanmz bu mektuba cevaben mektubunu da gönderecektir. Böyle bir mektubun içerii ve üslubunu kabul etmediimizi daha önce de vurgulamtr. deerlendirmesinde bulundu.

Türkiyenin iç ilerine müdahale etmek kimsenin hakk deildir

çavuolu, Türkiye, basn ve ifade özgürlüü bakmndan eletirildi. Fakat ayn eyleri geçtiimiz günlerde Fransada da gördük. dedi.

Fransada baz gazetecilerin, ülkedeki gizli belgeleri açklamasndan dolay soruturmaya tabii tutulduunu anmsatan çavuolu, Türkiyede olduu zaman bu, ifade özgürlüü kapsamna giriyor. Fransada olduu zaman güvenlik meselesi oluyor. Biz bu konulardaki çifte standarda karyz. eklinde konutu.

Bakan çavuolu, demokrasi, insan haklar ve özgürlükler konusunda tüm taraflarn ayn standartlara uymas gerektiine dikkati çekerek, Bizim bu konuda hiçbir çekincemiz yoktur. Türkiyenin iç ilerine müdahale etmek de kimsenin hakk deildir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git