Sağlıkta tersine göç!

Kök hücre tedavisindeki başarıyla, Diyarbakır'a sağlıkta tersine göç başladı. Diyarbakır'a hasta akını yaşanırken, Suriye ve Irak'a da hitap ediyor.

Haberler 06.04.2021 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Hastanelerinde uygulanmaya balayan kök hücre tedavisine ilgi her geçen gün artyor. Türkiyenin birçok ilinde ortopedik rahatszlklar olan hastalar, Diyarbakra gelerek arsz bir ekilde ameliyata gerek kalmadan kök hücre modeliyle tedavi olup ayn gün içerisinde taburcu ediliyor.

KAPALI YÖNTEMLE ALINAN KÖK HÜCREYLE DOKULAR YENLENYOR

Kök Hücre tedavisini gerçekletiren Dicle Üniversitesi Hastaneleri Algoloji Uzman Prof. Dr. Haktan Karaman, insanlarn göbek bölgesinde çok yetenekli kök hücrelerin bulunduunu belirterek, küçük ve kapal bir yöntemle oradan o kök hücreleri alarak belli ilemelerden geçirerek hastaya uyguladklarn söyledi. Operasyonun toplamda 1,5 saat sürdüünü aktaran Prof. Dr. Karaman, öyle konutu:

Bu hastamza kök hücre tedavisi uygulayacaz. Kök hücre tedavisini özetle söylemek gerekirse, hastann göbek bölgesinde çok yetenekli kök hücreler bulunuyor. Bütün insanlarda göbek bölgesinde çok yetenekli kök hücreler bulunur. Biz bu kök hücreleri küçük bir operasyonla kapal yöntemle lokal anestezi altnda, narkoza gerek olmadan 15-20 dakika süren bir operasyonla yaklak bir su barda kadar almak bizim için yeterli. Onu aldktan sonra bir ayrtrma ilemine giriyoruz, o ya hücrelerinin arasnda bulunan çok yetenekli olan kök hücrelerini ayklyoruz. Bu bir saat süren ilem sonrasnda ayn seansta, hasta masada beklerken biz onu dizlerine enjekte ediyoruz. Beklediimiz ey u, bu hücreler orada ypranm olan, ki hastamzda kireçlenmenin balangc var, ciddi kkrdak kayb daha bu genç yanda balam, bunun hemen önlemini almak. O kkrdak kaybn tekrar düzeltmek, yeni kkrdak dokusunun olumasn salamak ve dolaysyla hasta u an 30lu yalarda, 40l yalara geldii zaman belki de proteze gidecek, onu bu süreçten kurtarmak. Ama daha ileri aamalardaki, yani 40l, 50li yalardaki hastalarda da biz bunu uyguluyoruz. Öyle güzel sonuçlar alyoruz ki, 3üncü derece kkrdak kayb olan hastalarda emar kantl olarak, yani ilem öncesi emarnda 3üncü derece kkrdak kayb olan hasta, 4üncü derce kkrdak kayb olan hastalarn bir yl sonraki kontrol emarlarnda bunun tamamen düzeldiini ve kkrdak dokusunun tamamen normale döndüünü görüyoruz. Bu ispatl bir ekilde elimizde kantlaryla mevcuttur. Biz tabi bunlar hastalara, tüm Türkiyeye ulatrmak istiyoruz, çünkü gerçekten güzel bir ilem.

HASTALARI AMELYAT OLMAKTAN KURTARIYORUZ

Ameliyatla baz hastalarda baar elde edilmedii için kök hücre tedavisiyle hastalar ameliyat sürecinden kurtardklarn aktaran Prof. Dr. Karaman, bu yöntemleri uygulamaya balamalaryla beraber Türkiyenin özellikle bat bölgelerinden birçok hasta kabul ettiklerini ve tersine bir göçün yaandn belirterek, Eer hastalar protez ameliyatna gidecek olursa, ameliyatlar her zaman baarl olamyor, tabi baarl olduu zaman çok güzel bir ey, hastalar dertlerinden kurtulmu oluyorlar, ama küçük bir gurup var ki bu hastalar ameliyattan baarl olamyorlar. Ameliyatta baarl olamadklar zaman onlarn normal anatomik yaplar deimi olduundan dolay artk onlarn toparlanma ans olmayabiliyor. O yüzden biz, o sürece gitmeden bu yöntemlerle hastay ameliyattan kurtarmaya çalyoruz. Bu yöntemleri uygulamamzla beraber Türkiyede daha önce Dou ve Güneydou Anadolu bölgesinde hep alkn olduumuz tablo, hastalar daha ileri merkezler olarak batda, Ankarada, stanbulda, zmirde tedavi anslarn ararken, imdi tam tersi oldu. Ankara, stanbul, zmir, Edirne gibi Türkiyenin bat illerinden bize tersine salk göçünün gerçekletiini görüyoruz eklinde konutu.

IRAK VE SURYEDEN DE HASTA KABUL ETMEYE BALADIK

Dicle Üniversitesi Hastanesi Bahekimi Prof. Dr. Mehmet Akda ise, kök hücrenin Türkiye ve dünyada yeni bir tedavi modeli olarak uygulandna vurgu yapt. Dicle Üniversitesi Hastaneleri olarak bu tip yeni hizmetlerle beraber hzl bir ekilde, güncellenmi ve desteklenmi tedavi modellerini hayata geçirdiklerini ve Türkiyenin bat bölgelerindeki illerin yan sra Suriye ve Iraktan da hasta kabul etmeye baladklarn söyledi. Akda, Kök hücre, Türkiyede de dünyada da yeni bir tedavi modeli. Birçok alanda uygulanyor. Sadece ortopedik alanlarda deil, deiik alanlarda da kullanlyor. Hatta iç kulakta dahi baz denemeler var. Bugün burada dize uygulanan yöntem, artk ispatlanm ve gerçekten etkili olmakla beraber ayn zamanda kolay bir metot. Yani çok ciddi bir rahatszlk vermeden hastann ksa sürede taburcu olabilecei bir süreç. Dolaysyla biz Dicle Üniversitesi Hastaneleri olarak bu tip yeni hizmetlerle beraber hzl bir ekilde, güncellenmi ve desteklenmi tedavi modelleriyle hizmete devam edeceiz. Belli dönemlerde Diyarbakrdan, batda özellikle stanbul olsun, Ankara olsun belli merkezlere çok youn bir sevk yaanyordu. Sadece anestezide deil, genel cerrahide, yakn zamanda organ transplantasyonlar, onu da buradan haber vermi olaym, böbrek olsun, beraberinde karacier olsun, biyonik kulaklar olsun, hatta Iraktan ve Suriyeden gelen salk turizmiyle beraber hastalarmz var. Yine onkolojik hastalarda çok ciddi tedavi protokollerimiz var, dolaysyla biz hem salk turizmi ad altnda bu hizmeti yapmak, hem de Dicle Üniversitesi Hastaneleri olarak batdan gelen vatandalarmza bu hizmeti vermek bizim için bir kvanç kaynadr diye konutu.

BRçOK KENTE GTTM AMA ARILARIM GEçMED, BURAYA GELDM

Aydnn Nazilli ilçesinden gelen ve diz kapaklarnda kireçlenme ve kkrdak kayb yaayan Yelda Kahyaoullar, birçok ile giderek tedavi denemelerinde bulunduunu, ancak rahatszlnn ortadan kalkmadn söyledi. Dicle Üniversitesi Hastanelerinde yaplan kök hücre tedavisiyle hastalarn tedavi edildiini duyup kente geldiini ifade eden Kahyaoullar, Rahatszlm diz kapaklarndan, kondromalazi denilen bir rahatszlk ve u an ikinci evrede. 6 aydan beridir çok arlarm vard ve geçmeyen arlard. Baka illere de gittim, zmire ve Denizliye de gittim tedavi için. Arlarmda hafif dinme oldu ama yine geçmedi ve ikayetlerim devam ediyor. Dicle Üniversitesinden Hakan Hocay duydum hastalara ifa datyor. Ben de aratrarak geldim buraya dedi.

Ana Sayfaya Git