Şam anayasasında geri sayım başlıyor

Anayasa Komitesi içindeki muhalefet üyelerinden Firas Halidi, dayatılmış bir anayasa taslağını müzakere etmeyeceklerini, Suriye için halkın tümüne hitap eden özgün bir anayasa hazırlayacaklarını söyledi.

Haberler 30.10.2019 - 01:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halidi, yarn sviçrenin Cenevre kentinde yaplacak Anayasa Komitesi toplants hazrlklaryla ilgili AA muhabirlerine açklamalarda bulundu.

imdiye kadar Suriye halknn beklentilerini karlamak için birçok zorlukla mücadele ettik. imdi adalet ve eitlik salayacak anayasay ortaya çkarmak için buradayz. Hazrlklarmz hedeflerimiz dorultusunda sürdürüyoruz. diyen Halidi, Komitenin siyasi geçi sürecinin bir parças olduunu vurgulad.

Siyasi çözümün yol haritasnn Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 sayl kararnca belirlendiini anmsatan Halidi, Heyetimizin amac siyasi geçitir. Bunun birkaç aamas var. Anayasa, bunlardan yalnzca biri. diye konutu.

Halidi, heyetin herhangi bir taslak üzerinde çalp çalmadnn sorulmas üzerine u yant verdi:

u ana kadar bize böyle bir ey ulamad. Hiçbir tarafn bize böyle hazr bir tasla iletmesine de izin vermeyiz. Bu anayasa Suriye halkn ilgilendiriyor. Komite de Suriye halknn farkl kesimlerini temsil ediyor. Biz Suriye halknn bütün kesimine hitap edecek özgün bir anayasa hazrlayacaz.

- Ayrlkç gündemler ve terör meselesi

Terör örgütü YPG/PKKnn ayrlkç gündemini ve igalindeki bölgelerin geleceiyle ilgili Halidi, unlar söyledi:

Bu bölgeler gerçek anlamda köklü bir deiiklik istiyor. Bize göre siyasi çözüm, Suriyede ülkenin topraklarnn tümünde kontrolü salayacak bir yönetimin kurulmasndan geçiyor. Bu yönetim, Suriyeyi terörden kurtaracak. Bu da yeni bir rejimle olacak. Bu rejim devletin gücünü koruyacak, komu ülkelere tehdit oluturmayacak ve kendi vatandalarnn güvenliini salayacaktr.

Bütün vatandalar koruyan bir anayasa ortaya çkarmay hedefliyoruz. Eitlii salayacak, adaleti salayacak, çkarlar koruyacak bir anayasa. Biz sadece belli bir kesimi veya muhalifleri koruyacak bir anayasay amaçlamyoruz. Anayasa bütün Suriyelileri kapsayacak.

- Muhalefet heyetinin durumu

Suudi Arabistann bakenti Riyadda ekimin ilk haftasnda bir araya gelen muhaliflerin, bu toplantyla birleme frsat bulduunu belirten Halidi, Anayasa Komitesinde muhalefetin her kesiminden temsilci var. Aramzda parlamenter ya da yar parlamenter sistem tercih edenler gibi farkllklar olabilir. Ancak bu birlik içinde olmadmz ya da ortak hedeflere odaklanmadmz göstermez. Biz birlikte hareket ediyoruz. Ortak hedef için çalyoruz.

sviçrenin Cenevre kentinde yarn ilki düzenlenecek Anayasa Komitesinin ön görümeleri sürüyor.

Açl toplantsnn yarn TS 14.00te yaplmas, gelecek günlerde rutin oturumlarn düzenlenmesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git