Şam'ın Doğu Guta bölgesi açlığın pençesinde

Başkent Şam'da Esed rejiminin kuşatması altındaki Doğu Guta bölgesinde, temel besin maddelerini bulmak neredeyse imkansız

Haberler 08.10.2017 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin bakenti amda Bear Esed rejiminin kuatmas altndaki Dou Guta bölgesinde, temel besin maddelerini bulmak neredeyse imkansz. Az miktardaki mevcut gda maddeleri ise 9-10 kat fiyata satlyor.

Esede bal güçlerin, insani yardmlarn kontrol noktalarndan bölgeye giriine izin vermedii için Dou Gutaya temel ihtiyaç maddeleri ulatrlamyor.

çay, pirinç, eker, mercimek, ya ve bulgur stoklarnn tükendii bölgede halk, bir kilo ekeri karaborsadan 3 bin 500 Suriye lirasna (yaklak 27 Türk Liras) alyor.

Be kiilik bir ailenin temel ihtiyaçlarn karlamak için yaklak 138 bin Suriye lirasna (yaklak 1000 lira) ihtiyaç duyduu bölgede i olanaklar olmad için çalanlar, aylk ortalama 37 bin-55 bin Suriye liras (yaklak 300-500 lira) kazanyor.

Duma ilçesinde bakkal Musa El Hamdi, AA muhabirine yapt açklamada, Dou Guta bölgesine uygulanan ambargodan dolay mevcut her ürünün pahalya saldn belirtti.

Dükkannn bo olduunu belirten Hamdi, Bölgede eker, ya, tereya, pirinç, mercimek, eker gibi ürünler kalmad. Eer bulunursa da çok pahalya veya karaborsada 9-10 kat fiyatla satlyor. dedi.

Bir ailenin günlük harcamasnn yaklak 5 bin Suriye Liras (yaklak 40 lira) olduunu anlatan Hamdi unlar kaydetti:

Bulunmas halinde bir kilogram çay 1000 Suriye liras (7,8 lira), bir kilogram pirinç bin 500 Suriye liras (12 lira), bir kilogram bulgur bin 200 Suriye liras (9 lira) , bir kilogram krmz mercimek 900 Suriye liras (7 lira), bir kilogram yourt 2 bin Suriye liras (16 lira, bir kilogram peynir 4 bin Suriye liras (32 lira) ve bir litre sv ya 5 bin 500 Suriye lirasna (43 lira) satlyor

YETERSZ BESLENME NEDENYLE çOCUKLAR ÖLÜYOR

Dumadaki baka bir dükkan iletmecisi Ahmed Mustafa da Dou Guta bölgesindeki ilçe ve beldelerde halkn temel ihtiyaç maddelerine ulamakta çok büyük sknt çektiini belirtti.

Bölgede ya, eker, çay, un ve sütün bulunmadna iaret eden Mustafa, Yetersiz beslenme nedeniyle çocuklar ölüyor. çou zaman aç yatyoruz. Bu kuatma daha ne kadar sürecek? diye konutu.

Duma sakinlerinden Muaz Latif, bölgede insani durumun çok kötü olduunu ve insanlarn temel ihtiyaç maddelerine ulamakta zorluk çektiini aktard.

Ablukann bir an önce kalkmasn isteyen Latif, Rejim, kontrol noktalarndan bölgeye insani yardmlarn girmesini engelliyor. Burada yüz binlerce insan var ve herkes yardma muhtaç. Geçen gün bir poet ekmei bin 200 Suriye lirasna (yaklak 9 lira) satn aldm. Bu Suriye tarihinde görülmemi bir eydir. dedi.

Ana Sayfaya Git