Savaş çanları...

Suudi Körfez Bakanı El Sabhan, Lübnan'ın ülkesine savaş ilan eden ülke olarak görüleceğini açıklarken, karşılıklı açıklamalarda İran-Suudi Arabistan hattındaki gerginlik de tırmanıyor.

Haberler 08.11.2017 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suudi Arabistan Körfez leri Bakan Tamer El Sabhan Hizbullahn Suudi Arabistana yönelik tutumu sebebiyle Lübnan sava ilan eden bir ülke olarak göreceiz açklamasnda bulundu.

Suudi bakan El Arabiya televizyonuna yapt açklamada, cumartesi günü beklenmedik bir ekilde istifasn açklayan Lübnan Babakan Saad Haririye yönelik ii Hizbullahn saldrgan eylemlerinin Lübnan ve Lübnan eytan Partisi tarafndan Suudi Arabistana kar yaplm bir sava ilan olarak kabul edileceini söyledi.

Hizbullah, Haririnin istifasnda Suudi Arabistann etkili olduunu savunuyor. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Suudi Arabistann Haririnin istifasna karar verdiini ve Haririyi istifaya zorladklarn öne sürdü.

Suudi Arabistann bakenti Riyadda bulunan Haririnin bugün Kral Selman bin Abdülaziz tarafndan kabul edildi.

SUUDLER HZBULLAHI SUçLUYOR

Dier taraftan Suudi Arabistan Dileri Bakan Adil El Cubeyr, Haririnin Suudi Arabistan tarafndan istifaya zorland iddialarn reddederken, yaanan siyasi krizle ilgili olarak Hizbullah suçlad. El Cubeyr, Haririnin istedii zaman Suudi Arabistantan ayrlmakta özgür olduunu söyledi.

Hariri, Cumartesi günü Suudi El Arabiya televizyonundan yaynlanan konumasnda, babas Refik Hariri gibi suikasta kurban gitmekten korktuunu belirterek istifa ettiini açklamt.

Hariri, konumasnda ii Hizbullah hareketi ve ran bölgede huzursuzluk yaratmakla suçlamt. Bölgedeki ülkelerin kaderinin rann elinde olduunu savunan Hariri, Lübnanda hükümette yer alan Hizbullahn da Tahrann uzants olduunu belirtmiti.

RANDAN HARR AçIKLAMASI

ran Dileri Bakanl Sözcüsü Behram Kasmi, rana yönelik bu tür sebepsiz suçlamalarn tekrarlanmas ve Haririnin istifasnn, Lübnan ve bölgede gerilimin artrlmas için hazrlanan yeni senaryonun parças olduunu söylemiti.

Suudi Arabistan son dönemde ilginç gelimelere sahne oluyor. Prens Muhammed bin Selmann liderliindeki yolsuzlukla mücadele komitesi tarafndan dün aralarnda 11 prens, dört bakan ve onlarca eski bakann da bulunduu çok sayda kii gözaltna alnmt.

Bu olayn ardndan dün gece Suudi Arabistan Prensi ve Asir bölge emir yardmcs Mansur bin Mukrin ve beraberindeki yedi üst düzey yetkilinin, içinde bulunduklar helikopterin dümesi sonucu hayatlarn kaybettikleri bildirildi. Helikopterin Yemen snr yaknlarnda dümesi, bir saldr olasln akllara getirdi

RAN LE GERGNLK

ran ile gerginlii trmandran bir dier konu da Cumartesi günü Suudi Arabistann bakenti Riyad hedef alanbalistik füze saldrs. Suudi Arabistan Dileri Bakan Adil El Cubeyr Twitterda paylat mesajlarda ran suçlad. Suudi Bakan Bölgedeki ran müdahaleleri komu ülkelerin güvenliine zarar veriyor ve uluslararas bar ve güvenlii etkiliyor dedi ve Suudi Arabistann ulusal güvenliinin ihlal edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

ran Dileri Bakan Cevat Zarif de Twitter üzerinden Suudi mevkidana u cevab verdi: Suudi Arabistan Yemeni bombalaryla paramparça etti, bebekler dahil olmak üzere binlerce masum insan öldürdü, kolera ve ktlk yayd, ama elbette ran sorumlu tuttu.

Ana Sayfaya Git