Savaş ve çatışma ortamında en ağır bedeli çocuklar ödüyor

Dünya genelinde savaş, çatışma ve açlık gibi nedenlerle doğduğu ülkenin dışında ya da kendi ülkesinde yerinden edilmiş şekilde yaşamını sürdüren milyonlarca çocuk, kriz ortamlarında en ağır bedeli ödüyor.

Haberler 21.11.2017 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler çocuklara Yardm Fonunun (UNICEF) 2016da yaymlad Köklerinden Koparlanlar raporunda, dünya genelinde 50 milyon çocuun, sava, çatma ve açlk gibi nedenlerle doduu ülkenin dnda ya da kendi ülkesinde yerinden edilmi ekilde yaamn sürdürdüü ve bu çocuklardan en az 28 milyonunun sava ve çatmalar yüzünden evlerinden ayrlmak zorunda kald belirtildi.

Raporda, mülteci statüsü henüz belirlenmemi 1 milyon snmac çocuun bulunduuna iaret edildi.

Yerlerinden edilen çocuklarn, boulma, yetersiz beslenme, kaçrlma, tecavüz ve cinayet gibi tehlikelerle kar karya kaldna dikkati çekilen raporda, Sava ve yoksulluk nedeniyle evlerini terk etmek zorunda braklan ve en savunmasz grup içinde yer alan çocuklar, yabanc bir ülkeye ulatklarnda genellikle ayrmclk ve yabanc dümanlyla karlayor. ifadesine yer verildi.

Dünyada yaklak her 200 çocuktan birinin mülteci konumunda olduu aktarlan raporda, Birlemi Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliinin (UNHCR) yetki alan içindeki çocuk mülteci saysnn 2005ten 2015 ylna kadar iki kattan daha fazla art gösterdiinin alt çizildi.

Göçmenlerin büyük çounluunu yetikinlerin, mültecilerin yarsn çocuklarn oluturduu vurgulanan raporda, Kaçtklar çatma ve iddetin travmasn yaayan çocuklar, göç yollarndan geçileri srasnda denizde boulma, kötü beslenme, ar su kayb, insan tacirlerinin eline düme, kaçrlma, tecavüz ve hatta cinayet gibi çeitli tehlikelerle karlamaktadr. deelendirmesinde bulunuldu.

- Yemende ortalama her 10 dakikada 5 yandan küçük bir çocuk açlktan ölüyor

Dünyann en büyük insani krizlerinden birinin yaand Yemende, ortalama her 10 dakikada 5 yandan küçük bir çocuk açlktan hayatn kaybediyor.

UNICEF Yemen Temsilcisi Meritxell Relano, ülkeye uygulanan abluka nedeniyle yars çocuk olmak üzere 7 milyon kiinin ktlk snrnda olduunu, 2,2 milyon çocuun akut beslenme yetersizlii yaadn ve bu çocuklarn 385 bininin hayatta kalabilmek için tedaviye ihtiyaç duyduunu belirtmiti.

Siyasi istikrarszlk ve rakip gruplar arasndaki çatmalara sahne olan Libyada, yarm milyondan fazla çocuk insani yardma muhtaç ve bu ülkeden talyaya tehlikeli deniz yolculuunu göze alarak geçmeye çalan birçok korumasz, mülteci ve göçmen çocuk, insan tacirlerinin sömürüsüne maruz kalyor.

- Suriyede en büyük bedeli çocuklar ödüyor

Suriyede 2011den bu yana devam eden iç savatan en fazla etkilenen çocuklar, yaam, salk ve eitim gibi temel haklarndan mahrum kalyor. çocuklarn büyük bir ksm da ailelerine destek olmak için okulu brakp çalyor.

Uluslararas Mülteci Haklar Derneinin raporuna göre, Suriyede en büyük bedeli çocuklar ödüyor.

Mülteci Haklar Dernei Bakan Yardmcs Avukat Abdullah Resul Demir, UNICEFin en son 2017nin eylül aynda yaymlad rapora göre, Suriyedeki çatmadan 8,5 milyon çocuk etkilendi. Bunlarn 6 milyondan fazlas Suriyede, geriye kalan yaklak 2,5 milyonu Suriye dnda bulunuyor. ifadelerini kullanmt.

- çocuklar yoksulluk kskac altnda

Uzun süredir siyasi krizin sürdüü Kongo Demokratik Cumhuriyetinde, çocuklarn maruz kald hak ihlalleri bölgedeki uluslararas insani yardm kurulular tarafndan zaman zaman dünya gündemine tanyor.

Ülkede yaanan çatmalar nedeniyle 150 bin çocuk açlk tehlikesiyle kar karya kalrken, çocuklara yönelik iddet, bask ve hak ihlalleri giderek artyor.

UNICEF Bat ve Orta Afrika Bölge Direktörü Marie-Pierre Poirier, Kongodaki çatmalar ve iddet olaylar nedeniyle kadn ve çocuklarn korkunç istismara ve iddete maruz kaldn belirterek, birçok çocuun da uyuturucu bamls yaplarak silah altna alndn söylemiti.

ç savan yaand Güney Sudanda, BM kurumlar ve hükümetin ortaklaa hazrlad raporda, 5 yandan küçük 1 milyon 100 bin çocuun 2018de yeterli besine ulaamayacann tahmin edildii belirtildi. Raporda, bunlarn 300 bininin yüksek ölüm riskiyle kar karya kald kaydedildi.

- çocuk snmaclarn 4te 3ü istismara uruyor

UNICEF ve Uluslararas Göç Örgütü (IOM)in, Yürek Parçalayan Yolculuklar: Akdeniz Yolunu Kullanan çocuk Snmaclar, stismar ve Kaçrlma Tehdidi Altnda balkl raporu, Avrupaya ulamaya çalan çocuk snmaclarn birçounun istismara maruz kaldna iaret ediyor.

Rapora göre, çocuk snmaclarn yüzde 75i, zorunlu içilik, cinsel istismar ve küçük yata evlilik gibi birçok kötü muameleye maruz kalyor.

Özellikle Sahraalt Afrikadan gelen snmac çocuklarn tehdit altnda olduu vurgulanan raporda, Libyadan Avrupaya geçmeye çalan çocuk snmaclarn yüzde 83ünün suistimal edildii kaydedildi.

Ana Sayfaya Git