Savaşların yok ettiği hayatlar

BM geçen yıl savaş ve çatışmalarda patlayıcı silahlar nedeniyle yaklaşık 43 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve her 4 kurbandan 3'ünün sivil olduğunu açıkladı.

Haberler 18.08.2018 - 08:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler (BM), geçen yl sava ve çatmalarda patlayc silahlar nedeniyle yaklak 43 bin kiinin hayatn kaybettiini ve her 4 kurbandan 3ünün sivil olduunu duyurdu.

BM nsani Yardm Koordinasyon Ofisinden (OCHA), her yl çatmalar, savalar ve doal afetlerden etkilenen milyonlarca sivilin ve yaamn yitiren insani yardm çalanlarnn anld 19 Austos Dünya nsani Yardm Günü öncesi yaplan açklamada, sivillere yönelik saldrlarn artt vurguland.

Açklamaya göre, patlayc silahlar nedeniyle yaklak 43 bin kiinin öldüü 2017 ylnda kurbanlarn 31 bin 904ü siviller oldu.

Her 4 kurbandan 3ünün sivil olduu sava ve çatma bölgelerinde geçen sene insani yardm çalanlarna yönelik saldrlarda ise 139 kii yaamn yitirdi, 102 kii yaraland ve 72 insani yardm çalan ise kaçrld.

- Bu vicdanszla son verin

BM nsani lerden Sorumlu Genel Sekreter Yardmcs Mark Lowcock ise çatma bölgelerinde sivillerin ve onlara yardm eden insani yardm çalanlarnn öldürülmesi, sakat braklmas ve bunlarn cezasz kalmas vicdanszlna son verilmesi çars yapt.

Lowcock, hükümetlerin ve devlet d silahl gruplarn uluslararas insani hukuk gerei sivilleri, sivil altyapy ve insani yardm çalanlarn koruma sorumluluunun olduunu hatrlatt.

Geçen yl sivillerin ve insani yardm çalanlarnn hedef alnmamas için Dünya nsani Yardm Günü kapsamnda balatlan #NotATarget kampanyasna 2 milyondan fazla kii destek vermiti.

Bu sene ise BM ve insani yardm örgütleri, dünya liderlerini sivillerin ve insani yardm çalanlarnn korunmas konusunda harekete geçirmek için selfie kampanyas balatt.

mza kampanyasna çektikleri fotoraflar da yükleyerek destek verenlerin yüzleri özel bir sistemle üç boyutlu dayanma portresine dönütürülerek her yl çok sayda devlet ve hükümet bakannn katld BM Genel Kurulunda sergilenecek ve bu ekilde dünya liderlerine çatma bölgelerindeki sivilleri koruma sorumluluklar hatrlatlacak.

Ana Sayfaya Git