SDG"nin kaçan sözcüsü Silo, ABD-PYD/PKK ilişkilerini anlattı

Silo: "(SDG adının kullanılması) Tüm bu oyunlar, bir gün bu silahların PKK'ya ulaştırıldığının ortaya çıkmaması için yapıldı. Ancak biz bu gelişmiş silahların PKK ve YPG'ye gittiğinden emindik" dedi.

Haberler 03.12.2017 - 11:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA-PYD/PKKnn paravan kuruluu SDGden kaçan Talal Silo, ABDnin silah yardmlarnn iç yüzünü anlatt. Silo, ABDnin SDGye teslim etme görüntüsü altnda PYD/PKKya çok büyük miktarda ar silah verdiini ve nerede nasl kullanldn denetlemediini anlatt.

Silo, Suriyede PYD/PKK igalindeki bölgeden geçen ay ortalarnda kaçarak geldii Türkiyede, AAnn sorularn yantlad.

PYD/PKKnn paravan olarak kulland Suriye Demokratik Güçlerindeki (SDG) sözcülük görevi sayesinde terör örgütünün ele balaryla oldukça yakn ilikiler yürüten Silo, ABDnin silah yardmlarna ilikin ayrntlar paylat.

SORU: PKK ile ilikiniz nasl balad?

CEVAP: lk bata Afrinden (YPGden) benim grubuma yani Selçuklular Ordusu grubuna davet geldi. Ceyul Suvvara (Devrimciler Ordusu) katlmam önerdiler. Afrindekilerle anlap katldm. Afrindeki PKK bölge sorumlusu Hac Ahmet Hadro idi. Ceyul Suvvarn kuruluunu hazrlyorlard. Araplarn banda Ebu Ali Berad, Kürtlerin banda Selah çebbo vard. Ben de Türkmenlerden sorumluydum. 2015 austos balarnda Afrine gittim. Ceyul Suvvar yönetiminde çaltm. Ancak karar sahibi biz deil, (PKKl) Hadroydu. Daha sonra SDGye katlacam söylediler. lk toplanty PKK bölge yöneticisi ahin Ciloyla yaptk. SDG ile toplantmz ayn 15 Ekimdeydi. Ancak ahin Cilo (SDGnin kuruluunu ilan eden) toplant tarihi için 10 Ekim 2015 yazmamz istedi. Sebebini sorunca, ABDnin Hasekede YPGye silah yardmn 10-15 Ekim arasnda yaptn söylediler. ABDnin uluslararas topluma durumu izah edebilmesi için böyle yaptlar. Silahlar YPGye deil SDGye gidiyor diyebilmek için. SDG böyle kuruldu.

SORU: ABD Özel Kuvvetler Komutan Orgeneral Raymond Thomas, zekice bir hamle yapp itibar kazanmas için YPGye SDG adn bulduklarn söylemiti. SDGnin kendi kimlii halen olumad m?

CEVAP: Bu sadece bir isim. Baka bir ey deil. Biz maa dahil her eyi YPGden alyoruz. SDGnin kuruluunun asl nedeni ABDdir. ABD yönetimi Kürtlere silah vermek istiyordu. SDGnin kurulu ilan sadece bir tiyatroydu. Bileenlerin birliinden bahsettiler ancak böyle bir ey yok. ABD liderlii Kürtlere ve PKKya verdi. Terörle mücadeleden bahsettiler ancak baktk ki ABD yönetimi ve ahin Cilo arasnda yaplan anlamayla terör örgütü DEAllarn kaçakçl yaplyor. SDG üzerinden o bölgede yaayan vatandalarn fikirlerini etkilemek istediler. SDGyi özgürletirici ve terörle mücade eden güç olarak lanse ettirdiler. Ancak bunlarn yüzünden evler ykld, halk tehcir ettirildi. Halka kamplarda bile rahat verilmedi, panie sürüklediler.

SORU: ABD bir dönem YPGye deil Araplara silah verdiini iddia etti. Bu doru muydu?

CEVAP: lk balarda silahlar aldmza dair (Amerikallarn verdii belgelere) sadece imza atyorduk. Ama tüm silahlar PKK liderlerinden Türkiye Kürdü, Safkan diye birine gidiyordu. Safkan, silahlar sadece kendi bildikleri bir yere götürürdü. Yine böyle devam ediyor. Mesela Münbiç operasyonunda tüm silahlar (kat üzerinde) Arap asll Ebu Emcede teslim ettiler. Bilerek yaptlar. Fakat bu bir tiyatroydu. Ebu Emced, bana Büyük miktarda silahlar alyorum ancak bana tek parça silah verilmiyor. Görevim ve yetkim sadece imza atmak. diyordu.

SORU: ABD neden böyle bir yöntem tercih etti?

CEVAP: Tüm fikirler Brett McGurk tarafndan ortaya atlyordu. Rakka operasyonu srasnda McGurk, Arap Koalisyonu adnda güç kurulmasn istedi. Arap Koalisyonunun görevi sadece silahlar teslim almakt. Nitekim çok büyük miktarlarda silah alnd. Ama Kürtler dndaki Arap, Türkmen ve Süryanilere sadece hafif silahlar datld. Koalisyonun ad Arapt ancak Araplarn hiçbiri eyi yoktu. Deyrizor askeri meclisi de sadece imza atyor. ABDnin bundan haberi vard, tiyatroyu kendileri istedi. Tüm bu oyunlar, bir gün bu silahlarn PKKya ulatrldnn ortaya çkmamas için yapld. Ancak biz bu gelimi silahlarn PKK ve YPGye gittiinden emindik.

SORU: ABD verdii silahlarn nereye gittiini kime kar kullanldn denetliyor mu?

CEVAP: Amerikallar için silahlarn nereye gidecei umurlarnda deildi. Bir kere bile silahlar ne yaptmz nerede kullandmz sormadlar. (YPGnin) Silahlar bitirdik oyununa bile geliyorlard ve hemen yeni silah teslimat balyordu. ABD zaten Arap, Türkmen ve Süryanilerin bu denklemde yer almadn biliyor. Obama döneminde snrl destek vard. Trump baa geçtikten sonra destek ekli deiti. Obama döneminde bize kullanlm silah da geliyordu, bazlar kullanlamaz haldeydi. Trump gelince zrhl araçlar gelmeye balad.

SORU: ahin Ferhad Abdi kod adl ahin Cilo, Türkiyenin terörden arananlar listesinde. Krmz kategoride ve bana 4 milyon TLye kadar konulmu bir ödül var. ABDli yetkililerle pozlar veren Cilo bu ilerde ne kadar etkili?

CEVAP: (Silahlar için) Talep listesi oluturuyorduk. Listeyi ahin Cilo sunuyordu. Verilen silahlar basna yansmazd. Ne tür silahlarn verildiinin bilinmesi istenmezdi.

SORU: SDG olarak görünen yapy kimler yönetiyor?

CEVAP: ABD taraf yönetiyor aslnda. Seçimler yaplsa da hepsi tiyatro. ahin çiloyu herkes biliyor. lerin banda bu ahs var. Yardmcs Kahramand. Bu da PKK yöneticilerindendir. 3 numaral yetkili bendim. Her noktada PKKya ait kontrol noktalar ve takip ekipleri var. Mahkemede, sivil meclis, salk ve dier her alanda illaki bir PKK lideri mevcut.

SORU: PKKnn Kandil kadrolar SDGnin neresinde?

Cilo bakan olsa da kendisinden üstte bir otorite var. Bu kii Bahoz Erdal. Bahoz da talimatlar Kandilden yani Sabri Kökten alyor. Erdal, Kandile atannca yerine Nureddin Sofi geldi. Ciloya talimatlar bu veriyor. Cilo ile (yardmcs) Kahraman sadece lider takmda. çok sayda ofis var ancak anlamazlklardan dolay yeni isimler getirilemiyor. Afrindeki PKK ve YPG sorumlular Hac Ahmet Hudro, Mahmut Berhudan ve (kadnlarda) Nocin. dari olarak tüm bölge Halil Tefdem tarafndan yönetiliyor. Bahoz Erdal, ona talimat veriyor. Münbiçi PKK liderlerinden smail Direk yönetiyor ama askeri sorumlusu Cemil Mazlum. Rakkann askeri ve sivil yöneticisi Avrupadan getirilen Hasan. Deyrizorunki ise Polat Can ki kendisi PKKnn önde gelen isimlerinden. Ben de Bahozla ilikim sayesinde bir keresinde Kandilden Murat Karaylan ile görüme daveti almtm. Giderken, fotoraflarmz falan (basnda) yaynlanrsa diye iptal ettiler. Nureddin Sofi ise Karaylann açklama yapt srasnda oraya gitti. Sonra geri geldi. Gizlice gidip geliyorlard. PKK, Salih Müslimin ise basndaki rolünden yararland ve onu kullanmada baarl oldu. Gerçekte hiçbir rolü yoktu. Özerk yönetim ilan srasnda da salonda Müslümi 7. sraya oturtmulard. Hiçbir yeri yoktu bu projede.

SORU: SDG ad altnda görünen kaç silahl adam var?

CEVAP: Net veriler olmasa da 50 bin militan var. Kadn erkek toplam. Bunlarn yüzde 70i YPG ve YPG (kadn unsurlar). Türkmenler olarak benim liderliimde 65 kii vard. Süryani Askeri Meclisinin sadece 50 adam var. Türkmen Askeri Meclisinin sembolik olarak kurulmasn istediler. 150 isim önerdim oysa. Neden 150 ? 50 yeterli denildi bana. Araplardan Sanadid Güçleri var ammar airetinden. eyh Bender bu gücün banda. Bunlar da PKK tarafndan yok saylyor. Öte yandan Rakka operasyonlarnda ölenlerin yüzde 80i Araplardan yüzde 20si Kürtlerden. Araplarn saysnn artrldn görüyoruz ancak kandrldlar. Sahte vaatler verildi. YPGliler SDGnin parças görünse de bunu kabul etmiyorlar ve biz bamszz diyorlar. SDG, sadece bir isimdir. Yeryüzünde gerçek varl yok.

SORU: Bat ülkelerinden YPGye katlanlarn durumu nedir?

CEVAP: çeitli ülkelerden gelip YPGye katldlar. Kadnlar da vard. Bazlarnn reklam amaçl geldiini gördük. Kanadal bir kadnn ülkesinde manken olduu ortaya çkmt. çlerinden geri dönenler DEAa kar savatklarn anlatyor ve kendilerini milli kahraman ilan etmeye çalyor.

SORU: Örgüt mensuplar ne kadar ücret alyor?

CEVAP: Maalar aylk 170-200 dolar arasnda. Liderler maasz ama kaçakçlk ve rüvetten kazanyorlar. Ben ahin çilodan dorudan maa alyordum. Binlerce dolar alyordum ve durumum gayet iyiydi. Militanlar ise Suriye liras alyor. PKK lider takm maasz ancak tüm talepleri yerine getiriliyor. Zaten yolsuzluklar da ortaya çkt daha sonra.

Ana Sayfaya Git