"Şiddet yorgunu Bağdat'ta at arabalarıyla taşımacılık sürüyor"

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, güvenlik gerekçesiyle at arabalarıyla şehir içi ve şehirler arası taşımacılık hâla varlığını sürdürüyor.

Haberler 15.07.2018 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

At arabasyla tamaclk yapanlar, kadim bakentin merkezinde bulunan ve daha önce onlarca kez bombal saldrya hedef olan tarihi orca çarsnda sabahn erken saatlerinde bir araya geliyor. Arabaclar ve hamallar, düük ücretlere ramen yllardr bu meslekte ter döküyor. Bu ite çalacaklarn ayn zamanda iyi birer binici olmas bekleniyor.

Güvenlik nedeniyle çarya motorlu araç girii yasak

Meakkatli arabaclk mesleine 20 yln veren ve u an patronlua yükselen Nibras Abbas, onlarca içiye ekmek kaps olan at arabasyla nakliye ii hakknda unlar anlatt:

At arabalaryla Badat içerisinde ve dier vilayetlere malzemeler tayoruz. Tarihi orca çars tamacln kalbinin att yer. Buras ar kalabalk bir yer ve güvenlik gerekçesiyle araçlarn giriine izin verilmiyor. O yüzden at arabalaryla tamacl benimsiyoruz. Tüccarlardan aldmz malzemeleri belli bir mesafe sonra kamyonculara teslim ediyoruz.

8 yldr at arabasyla tamaclk iini sürdüren Amir Abbas da ata binme iini çocuk yalarda babasndan örendiini ifade ederek, at sevgisinin bu meslei seçmesine vesile olduunu söyledi. Abbas, At sinirlenince veya hastalannca hemen anlarm. Yüksek hava scakl insan gibi atlarn da enerjisini olumsuz etkileyebiliyor. diye konutu.

Baharat kokusu ve zamana direnen ykk dökük binalar

Abbasiler döneminden kalma ve bakentin ticari merkezi konumundaki orca çars, onlarca terör saldrsna hedef olduu için üst düzey güvenlik önlemleri alnyor. Saldrlarn ve bakmszln ypratt tarihi yap zamana direniyor. orca çars, tarihi dokusunun yan sra Hindistandan getirilen onlarca çeit baharatn kokusuyla müterilerini karlyor.

Badatllarn özellikle Ramazan ay ve bayram alveriinin en urak yeri olan orca çars, dönemin Osmanl Valisi Nazm Paa tarafndan geniletilerek, ekonomik ve ticari merkez haline getirilmiti.

Ana Sayfaya Git