Sınır hattında "güvenlik duvarı" memnuniyeti

Türkiye-Suriye sınırda yapımı süren duvar sayesinde sınır hattındaki vatandaşlar kendilerini emniyette hissediyor.

Haberler 10.01.2017 - 08:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin kuzeyinde bir yandan terör örgütü DEA bir yandan da PYD/PKK ile mücadelesini kararllkla devam ettiren Türkiye, bir taraftan da snr hattndaki güvenlik önlemlerini hzla artryor.

Bu kapsamda, 911 kilometrelik Suriye snrnda beton bloklardan oluan duvar örme ilemleri tamamlanmaya çallyor.

Snr hattndaki 14 ayr bölgede süren ve nisanda bitirilmesi planlanan duvar çalmalarnn anlurfa, Hatay ve Kilisteki önemli bir ksm tamamland. Ayn-el Arap (Kobani) ve Cerablus snrndaki çalmalar bitme aamasna geldi.

Güvenlik duvar, 8 bin 850 kilometrelik çin Seddi ile ABD-Meksika snrndaki 3 bin 500 kilometrelik duvarn ardndan dünyann en uzun üçüncü duvar olma özellii tayacak.

- Vatanda memnun

Suriyede 5 yl önce atelenen top mermisinin Akçakaleye dümesi sonucu eini ve kz kardeini kaybeden smail Özer, AA muhabirine yapt açklamada, duvarn örülmesinden duyduu memnuniyeti dile getirdi.

çalmay yapanlara teekkür eden Özer, Suriyeden gelen menfur saldr sonucu eimi ve kz kardeimi kaybettim. Bu duvarlarn örülmesi daha büyük aclarn yaanmamas ve kendimizi güvende hissetmemiz için hayrl bir çalmadr. dedi.

Snra sfr noktadaki Hürriyet Mahallesinin Muhtar Hadi Asrak da Suriyedeki iç sava nedeniyle zaman zaman bölgede skntlar yaadklarn ifade etti.

Türkiye tarafndaki vatandalarn ister istemez yaanan savatan etkilendiini anlatan Asrak, Snrda yaadmz birçok üzücü olaylar oldu, bombalar atld, silah seslerinden dolay evlerimizin camlarnn krld, çocuklarmzn psikolojisinin bozulduu bir dönem yaadk. imdi görüyoruz ki snra duvar çekiliyor. Bu bize güven veriyor. Biz Türk bayra altnda yaamann gücünü burada hissediyoruz. diye konutu.

Snr hattna 100 metre mesafede evi bulunan Aziz Dal, Suriyedeki savan Akçakaledeki halk huzursuz ettiini dile getirdi.

Duvar sayesinde kendilerini daha güvende hissettiklerini aktaran Dal, Patlayan bombalar, arapnel parçalar, atlan mermiler evlerimizin camlarna duvarna isabet ederdi. Ondan dolay ailemizin ve çocuklarmzn psikolojileri çok bozuldu. Allah devletimize zeval vermesin. Son dönemde snra örülen duvar dolaysyla daha güvende olduumuzu düünüyoruz, imdi daha eminde olduumuzu hissediyoruz. ifadelerini kulland.

- Bir memleketin rahat edebilmesi için snrndan emin olmas gerekiyor

anlurfa Büyükehir Belediye Bakan Nihat çiftçi de Suriye snrnn güvenliinin kent açsndan büyük önem tadn söyledi.

Duvar ile halkn rahat bir nefes aldn vurgulayan çiftçi, unlar belirtti:

Duvar burada snr hattmza çok katk verecek. Duvarn yan tarafnda da yollar yaplacak. Dier kontrol sistemleri, kamera ve dier görüntüler devreye girecek. Bir memleketin rahat edebilmesi için snrndan emin olmas gerekiyor. Bu konuda önemli admlar atld. Bizim anlurfada halkmzn talebi de bu yöndeydi. Hükümetimizin atm olduu bu adm destekliyoruz. Bu anlamda devletimize teekkür borçluyuz. nallah hzl bir ekilde duvar nisan ay gibi tamamen bitecek ve çok hzl bir ekilde güvenliimizi salayacaktr.

- Güvenlik üst seviyede olacak

Akçakale Belediye Bakan Abdulhakim Ayhan da Suriyedeki terör örgütlerinin özellikle Türkiye snrna yakn yerleim birimlerinde younlatn aktard.

Türkiyenin kendi güvenlii için bölgeye duvar ördüünü hatrlatan Ayhan, Suriye ile 911 kilometrelik snr olduunu anmsatarak, Snrn yüzde 60 veya 70inde u an terör örgütleri var. Kendi güvenliimizi salamak için duvar örüyoruz. Akçakalenin 100 kilometre snr var. Birçok noktada duvar örüldü, bir bölümünün de alt yaps da yapld. Yine güvenli yol yaplyor. En ksa sürede örme ilemleri bitecek. Duvar sayesinde güvenliimizin en üst seviyede olacan düünüyorum. dedi.

Ayhan, duvarn Suriyeden Türkiyeye sokulmaya çallan patlayclarn geçiini de engelleyeceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git