Sisi yönetimi 15 muhalifi idam etti

Mısır’daki Abdulfettah es-Sisi yönetimi, 19 Eylül’den bu yana devam eden protestoların tüm kentlere yayılmasının ardından, göstericilere korku salmak için 15 genci idam etti.

Haberler 06.10.2020 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eylemlerin köylerde ve kentlerin kenar mahallelerinde düzenlendii, baz görüntülerin de eski olduu algsnn baarl olmamas üzerine Sisi, haklarnda daha önce mahkemeler tarafndan idam karar verilmi 15 gencin infazn onaylad.

2 Ekim Cuma günü düzenlenen Zafer Cumas eylemlerinden bir gün sonra, Austos 2013te skenderiye kentindeki darbe kart gösterilerde tutuklanan Müslüman Kardeler Tekilat (hvan) üyesi 2 kii idam edildi.

Resmi makamlar tarafndan herhangi bir açklama yaplmazken, Msr muhaliflerine ait ülke dndaki televizyon kanallar ve insan haklar örgütleri idamlar kamuoyuna duyurdu.

Merkezi ngilterenin bakenti Londrada bulunan insan haklar ihlalleriyle ilgilenen Biz Kaydediyoruz isimli sivil toplum örgütü, Msrdaki Tora Cezaevinde tutuklu bulunan Yasir el-Ebasiri (49) ile Yasir ukrun (45) idam edildiini açklad.

Bir gün sonra ise darbe rejimi 13 kiinin daha idamn infaz etti. Resmi makamlar, 13 infaz da henüz kamuoyuna duyurmad.

Msrda hvana yaknlyla bilinen ve ülke dnda yayn yapan Vatan televizyonu, Msrda siyasi tutuklu 13 kiinin daha idam edildiini kaydetti.

Msr dnda yayn yapan ve Msrllar tarafndan en fazla seyredilen Mükemmilin ve ark gibi farkl muhalif gruplara ait televizyon kanallarnda da idamlar doruland.

ark kanal, idam edilen 13 kiiye dair detayl bilgi yaynlayarak, akrabalarndan, yaknlarnn naalarn almalar için Kahiredeki Zinhum Hastanesinin morguna gitmeleri istendii bilgisini paylat.

- Sokaa korku salmak için idamlar uyguland

spanyada sürgünde yaayan muhalif müteahhit Muhammed Alinin çarlar sonucu 19 Eylülde balayan Eylül Kalkmas eylemlerinin önce köylerde ve kentlerin kenar mahallelerinde düzenlenmesi ve ardndan ülkenin bütün ehirlerine yaylmas Sisi yönetimini endielendirdi.

Balangçta eylemleri ciddiye almayan rejim, Cuma Öfkesi ve Zafer Cumas eylemlerine katlmn artmasnn ardndan güç kullanmaya balad. 3 eylemcinin 25 Eylülde polis tarafndan öldürüldüü ülkede, sokan öfkesi dinmedi.

Ekonomik nedenlerle balayan eylemlerin daha da yaylabilecei korkusuna kaplan darbe yönetimi, B plann devreye sokarak haklarnda daha önce mahkemeler tarafndan idam karar verilmi 50 idam mahkumuna yöneldi.

- nfazn bekleyen 50 idam mahkumu

Ülkede geçen cumartesi gününe kadar çou hvan mensubu, haklarnda idam karar verilmi ve bütün yarg yollar tükenmi 50 sank infazn bekliyordu.

Sisi yönetimi, son 2 günde 15 mahkumu idam ederek, geriye kalanlar baka bir krizde idam etmek için yedekte bekletiyor.

Msr yasalarna göre bu sanklar hakkndaki tasarruf hakk sadece Cumhurbakanna ait. Cumhurbakan sanklarn infaz için onay verme, idam cezalarn hafifletme veya af yetkisine sahip.

nfazn bekleyen farkl davalardan yarglanm ve haklarnda idam cezas verilmi 35 siyasi sank hala hapishanelerde gün sayyor.

- ubat 2019da 9 mahkum idam edilmiti

Sisinin görevi devralmasndan bu yana ülkedeki mahkemeler bir celsede yüzlerce rejim muhalifi hakknda idam karar verdi ancak yüksek mahkemeler bu kararlarn çounu bozdu.

Msrda toplamda 92 sank hakknda nihai olarak idam karar verildi. Sisi yönetimi, 20 ubat 2019da 9 muhalifin cezasn infaz ederek, idam edilen mahkum saysn 42ye çkarmt.

Son iki günde infaz edilen 15 kii ile idam edilenlerin toplam says 57ye yükseldi, geriye kalan 35 idam mahkumu ise infaz için gün sayyor.

Öte yandan mahkemeler de idam kararlar vermeye devam ediyor. 30 Eylülde farkl davalardan 6 sank hakknda daha idam cezas verildi. Sanklar karara itiraz etti.

Ana Sayfaya Git