Siyonizm mahrum bırakıyor

İsrail, Filistin toprağı kabul edilen Ölü Deniz kıyıları ile Filistin arasına ördüğü tellerle Filistin halkının bölgeye geçişini engelliyor.

Haberler 25.02.2019 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eriha Filistin Turizm Bakanl Ofisi Müdürü yad Hamdan, bu engelin ülkenin en önemli tarm ve turizm kaynaklarn kaybetmesine neden olduunu kaydetti

srail, 1993te Filistin Kurtulu Örgütü (FKÖ) ile yaplan Oslo Anlamasna göre Filistine ait kabul edilen Ölü Deniz (Lut Gölü) kylar ile Filistin arasna ördüü tellerle Filistin halknn denize ulamn engelliyor.

Filistinin Ölü Deniz kylar srail igali altnda bulunuyor.

srailin bu kylara güvenlik gerekçesiyle ördüü teller nedeniyle de Filistinliler, doal kaynaklardan mahrum brakldklarn ve Filistin ekonomisinin bundan ciddi yönde etkilendiini dile getiriyor. FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, Ölü Denizin kysnda 37 kilometrelik alann Filistine ait olduunu, srailin genel anlamda Filistinin haklarn reddettiini söyledi.

srailin Filistinlilerin Ölü Denizde bulunan doal kaynak ve turistik alanlardan yararlanma ve yatrm yapma haklarn igal ettiini vurgulayan Ureykat, Bu uluslararas hukukun bir ihlali. deerlendirmesinde bulundu.

- Filistinliler doal kaynaklardan mahrum braklyor

Eriha Filistin Turizm Bakanl Ofisi Müdürü yad Hamdan da Ölü Deniz bölgesinin tarm açsndan çok verimli topraklara sahip, Filistinin önemli yerlerinden biri olduunu ifade ederek, uygulanan bu engelin ülkenin en önemli tarm ve turizm kaynaklarn kaybetmesine yol açtn kaydetti.

Hamdan, srailin Ölü Deniz kylarn sömürmesi ve yatrm yaplmasn önlemesi yüzünden Filistinlilerin doal kaynaklardan mahrum brakldn ve bunun ülkenin ekonomisini ciddi yönde etkilediini dile getirdi.

srail güvenlik gerekçesiyle Filistin kaynaklarn gasbederek kullanyor. diyen Hamdan, srailin Filistine ait bu sahilleri turistlere kendisinin gibi tanttn ve bununla kalmayp Filistinlilerin sahile eriimlerini de engellediini söyledi.

- srail bize ait sahillere ulamamz engelleniyor

Göle gitmek isteyen Filistinliler, srail turizm merkezlerine gitmek zorunda braklyor.

srailin askeri kontrol noktasnn yaknndan geçerek büyük risk altnda sahile ulaan Filistinli Süleyman Ebu Surur da Filistinlilerin sraildeki tatil mekanlarna gitmeyi tercih etmediklerini ifade ederek, srailin güvenlik bahanesiyle kendi topraklar olan sahillere ulamalarn engellediine dikkati çekti.

Ebu Surur, Ölü Denizin Bat eria dndaki kylarnda canl bir turizmin olduunu, Filistinlilerin ise sadece araçlaryla deniz karsndaki cadde üzerinden keyif çkarmaya çaltn söyledi.

Gölün yaknnda ikamet eden Filistinli brahim Amir, Buradan denize ulaabileceim açk bir yol yok. srailin tatil mekanlarna gitmek istemiyorum. eklinde konutu.

Amir, Filistin halknn topraklar ve gölü gasbedilerek bunlardan faydalanmaktan mahrum brakldklarn belirtti.

Deniz seviyesinin 400 metre aasnda, normalin üzerinde tuz younluu ile bilinen Ölü Deniz, suyundaki minerallerin tedavi edici özellikleri sayesinde her yl dünyann dört bir yanndan binlerce turisti arlyor.

Ana Sayfaya Git