Skandal karara Türkiye'den tepki!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya'da yaptığı açıklamada, "Bundan sonraki süreçte Türkiye'ye yönelik bir karar alırsanız faaliyetlerimizi artıracağız dördüncü gemimizi de Doğu Akdeniz'e en kısa zamanda göndereceğiz. Kıbrıs Türk halkının hakkını garanti altına almadıkları sürece biz oradaki faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Rum kesimi de AB'yi arkasına almasın Türk tarafıyla masaya otursun." dedi.

Haberler 17.07.2019 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Kuzey Makedonya ziyareti kapsamnda, Üsküpte mevkida Nikola Dimitrov ile görümesinin ardndan ortak basn toplants düzenledi. ABnin Türkiyeye ilikin ald kararlar deerlendiren çavuolu, çok da ciddiye almaya gerek yok çünkü Katlm Öncesi Yardm Arac (IPA) kesintilerini daha önce yapmlard. Bunlar basit eyler, bizi etkileyecek eyler deildir. ifadelerini kulland.

çavuolu, sivil havaclk görümelerinin, Rum kesimi nedeniyle zaten durmu olduuna iaret ederek, geçmite de baz fasllarn bloke edildiine dikkat çekti. Bu kararlarn balayc olmadn vurgulayan çavuolu, Merkez Bankasna ya da bankalara siyasetçilerin müdahale etmesini, AB her zaman eletirir. Serbest piyasa ekonomisi der ama imdi bankaya talimatlar ya da tavsiyeler veriyor. deerlendirmesinde bulundu.

Mecburen bize gelecekler

çavuolu, ABnin Türkiyeye ihtiyac olduunu vurgulayarak, sözlerini öyle sürdürdü: Üst düzey görümeler olsun olmasn ehemmiyeti yok, mecburen bize gelecekler, baka kaçar yok. Aldklar kararlarn uygulanmasnn mümkün olmadn kendileri de biliyor. Neden? Rum kesimini tatmin etmek için. Saçma sapan dayanma anlayyla Rum kesiminin ve Yunanistann basksyla, affedersiniz, kytrktan kararlar almak durumunda kaldlar. AB ve AB yöneticileri, 15 Temmuz hain darbe giriiminin ardndan hemen Türkiyeye gelmedikleri için piman olduklarn söylüyor. Fakat bu konuda samimi olmadklarn bir kez daha gördüm.

Balayacaz dedik ve baladk

Sorunun, Kbrs Türk halknn ada etrafndaki haklardan eit ekilde yararlanamamas olduunu belirten çavuolu, unlar söyledi: Rum kesimi, paylam AB üyeliini de suistimal ederek, mark bir çocuk gibi bunu yapmak istememektedir. Biz yllarca uyar yaptk, Eer siz bunu yapmazsanz, Birlemi Milletler (BM) yapmazsa, biz bunu yapacaz. Garantör ülke olarak Kbrs Türk halknn hakkn koruyacaz ve biz de sondaja balayacaz. dedik ve baladk.

Kta sahanlmzda ne yapacamza biz karar veririz

çavuolu, bundan sonraki süreçte Türkiyenin ataca admlara ilikin ise unlar kaydetti: Eer Türkiyeye yönelik böyle kararlar alrsanz, faaliyetlerimizi artracaz. Dou Akdenizde üç gemimiz var, dördüncü gemiyi de göndereceiz. Türkiye ile böyle yöntemlerle ba edemeyeceklerini anlasnlar. Kendi kta sahanlmzda ne yapacamza biz karar veririz. Kbrs halknn hakkn garanti altna almadklar sürece oradaki faaliyetlerimizi artrmaya devam edeceiz. Rum kesimi de AByi arkasna almasn, Türk tarafyla otursun. Bizim muhatabmz Rum kesimi deildir. Burada paylam için Rum kesiminin muhatab Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetidir. Hakça paylam için masaya otursunlar. Aksi takdirde Kbrs Türk halknn hakkn kimseye yedirmeyiz.

Biz bu tür konularn ABD gibi ülkelerle sorun yaratmasn istemiyoruz. ABDli olan NATO genel sekreterinin açklamas ortada. Her müttefik kendi savunmas için sistemleri istedii yerden alr. S-400 sistemleri NATO sistemlerine F-35 dahil tehdit oluturmuyor. Savunma ihtiyac olduu zaman kullanlacak bir sistemdir. Testin süreci de balamtr. Tamamlaynca kadar da devam edecektir.

Ana Sayfaya Git